Editorial

Les vacunes i els drets

El descens de la cinquena onada de la pandèmia de la Covid és un fet que es pot constatar dia a dia en les dades de contagis, hospitalitzacions i ocupació d’UCI, de la mateixa manera que també és un fet que la seva menor magnitud i letalitat ha estat conseqüència directa de la vacunació, que voreja un percentatge del 70% de la població. Les restriccions dels drets fonamentals dels ciutadans han servit en aquesta crisi per contenir l’expansió desbocada del coronavirus i protegir el seu impacte sobre el sistema sanitari, però és la vacuna la que està fent recular la malaltia i, en definitiva, la pandèmia. És lògic, doncs, que les autoritats sanitàries estiguin enfocades a vacunar el màxim de població possible i, per tant, a buscar la manera d’arribar als sectors de la població que, fins ara, no han vist o no han volgut veure el benefici individual i col·lectiu de la vacunació.

És obvi que cal insistir-hi des de la conscienciació global i des de les campanyes locals de vacunació. Altra cosa és donar per fet que el fi, novament, justifica qualsevol drecera per arribar-hi, incloses mesures discriminatòries o lesives amb els drets de les persones, en aquest cas de les persones que no s’hagin vacunat. És possible que una política de prohibicions o incentius pugui obrir un camí més ràpid per reactivar la vacunació i assolir el percentatge més alt que es busca, però no està gens clar que aquest sigui l’únic camí transitable i, en canvi, sí que tenim la certesa que l’erosió i laminació dels drets fonamentals és una tendència perversa que cal combatre amb determinació. La línia entre el que és necessari, convenient o eficaç i el que és injust és molt fina i convé no perdre-la de vista, ni en aquesta qüestió (la vacunació) ni en la de les restriccions que encara estan vigents i que necessàriament, més d’hora que tard, han de caure. Com ara la limitació a 10 persones en les reunions, que el govern ha anunciat per demà passat, i com ara el tancament de l’oci nocturn, que fa temps que s’està debatent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia