Editorial

La impunitat de la monarquia

La intenció de la fiscalia espanyola d’arxivar les investigacions obertes sobre les activitats il·lícites del rei emèrit Joan Carles de Borbó abans i després d’abdicar confirmen la sospita que mai hi ha hagut una intenció real de demanar responsabilitats a l’excap de l’Estat. A pesar dels nombrosos indicis i revelacions que permeten construir un relat prou versemblant d’enriquiment il·lícit, de corrupció i de frau a la Hisenda pública, la fiscalia s’ha limitat a constatar l’existència de comportaments irregulars i a establir la no procedència d’obrir cap procés contra l’emèrit, bé perquè els fets han prescrit o bé perquè la inviolabilitat que la Constitució reserva al rei fa inviable acusar-lo per aquests fets. La conclusió no sorprèn, perquè la fiscalia espanyola –cal recordar-ho– només va actuar a remolc de la investigació en curs de la fiscalia suïssa sobre cobraments milionaris per part de Joan Carles procedents de diversos països àrabs i amagats en comptes secrets, i en particular sobre una ‘donació’ de 100 milions de dòlars de l’Aràbia Saudita en concepte de comissió per la construcció de l’AVE a la Meca. Tot plegat va motivar la fugida del rei emèrit als Emirats Àrabs, amb el vistiplau de la casa reial, la col·laboració del govern espanyol i el finançament públic de part de les seves despeses.

El moviment de la fiscalia espanyola sembla concebut no tant per construir una acusació com per protegir legalment la institució monàrquica i donar cobertura legal a l’hipotètic retorn de l’emèrit a Espanya, que posaria fi a l’anomalia del seu exili. El que aquesta estratègia no ha evitat és, en primer lloc, l’escàndol, la vergonya i el descrèdit que aquest cas ha vessat sobre Joan Carles i la monarquia espanyola; en segon lloc, la indignació i la sensació d’estafa dels ciutadans espanyols amb la primera institució del país; en tercer lloc, l’evident complicitat dels partits del règim (PP i PSOE) amb la corona, la seva impunitat i el seu ‘modus actuandi’; i, en quart lloc, la urgència del debat sobre la monarquia, la seva vigència i la seva inviolabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia