Editorial

Menys promeses i més accions pel clima

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic Cop26 comença avui a caminar a la ciutat escocesa de Glasgow després que la pandèmia de Covid-19 obligués a ajornar-la l’any passat. Organitzada pel Regne Unit, amb el suport d’Itàlia, la cimera del clima arriba en un moment de tensió creixent i de desconfiança de les ONG i del món científic cap a uns estats incapaços d’assolir els compromisos anteriors dels Acords de París del 2015. La trobada, que s’allargarà fins al 12 de novembre, té com a objectiu principal assegurar el compromís dels països participants a aconseguir les emissions zero per a mitjan segle i mantenir l’escalfament del planeta en 1,5 graus o, com a màxim, per sota dels 2 graus. Els enunciats, molt ambiciosos, convencen els estats i les grans empreses responsables de les emissions, però el problema arriba quan es vol passar de la paraula a l’acció. La bona voluntat sobre la conservació del planeta s’esvaeix quan es posa en risc la seva economia, encara que siguin conscients que sense un planeta on viure no hi haurà economia a conservar. Especialment dels més pobres.

La conferència recull el testimoni dels Acords de París del 2015, però també les conseqüències de no haver avançat amb la celeritat que demanava el canvi climàtic. Els darrers episodis de catàstrofes naturals ja no deixen temps a la reflexió calmada d’anys anteriors i demanen una actuació potent i global que no es perdi en debats estèrils. La bona notícia, però, és que la cimera arriba en un moment de gran compromís i mobilització de la societat, especialment dels més joves, educats en el respecte al planeta i disposats a empènyer les grans potències per garantir-se un futur. Les decisions que es prenguin a Glasgow seran de vital importància, però no serviran de res si no van acompanyades d’un compromís real que es duran a terme malgrat les dificultats i els obstacles que hagin d’afrontar. El rellotge corre en contra de la Terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia