Editorial

Farmàcies i sistema educatiu, al límit

La setmana en què s’hauria d’acabar el toc de queda comença amb xifres de contagis de covid superiors a les dues anteriors en la sisena onada: dues-centes mil infeccions en els últims set dies. La pressió hospitalària, i sobretot als CAP, continua sense remetre, malgrat que s’espera arribar al pic de contagis d’aquest hivern generats per la variant òmicron. Les mesures per alleugerir la tensió a l’atenció primària han acabat traslladant també el coll d’ampolla a les 1.300 farmàcies que s’han incorporat a gestionar baixes laborals i els tests d’antígens preceptius per tornar a les aules de manera presencial, en cas de contagis en un grup educatiu. La coincidència en el descens del preu dels tests ha acabat per dur a la farmàcies milers de ciutadans fins a col·lapsar el sistema. La capacitat de reacció del sistema de salut està al límit i la represa del curs escolar mostra com de difícil serà mantenir el nivell de tests per a la comunitat educativa sense perdre gaires dies de classe, perquè el temps d’espera des que es comunica el risc de contagi fins a la realització de la prova ja és d’alguns dies a moltes localitats, tot i que ahir es van enviar dues-centes mil proves addicionals.

Les restriccions s’allargaran unes setmanes, perquè els indicadors de pandèmia continuen ben amunt, tant que fan qüestionar la seva eficàcia per frenar el contagi, donat que la vacunació no és garantia de la no transmissió, només de la menor afectació. Les restriccions sí que esdevenen un element incentivador de la vacunació, per la limitació que impliquen per accedir a actes públics, l’oci o la restauració. Mentrestant, el curs escolar afronta un segon trimestre amb el repte dels milers de proves que caldrà fer a la comunitat educativa –s’han fet els mateixos TAR en una setmana que en tot el primer trimestre–, l’elevat nombre de baixes docents i el retorn a un alt percentatge d’alumnes seguint el curs en línia. Indicadors, tots, per mantenir l’alerta en les relacions socials prescindibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia