Editorial

Un Primer de Maig més reivindicatiu

Aquest Primer de Maig serà la primera gran cita de la gent treballadora després del parèntesi pandèmic però serà, sobretot, un motiu per celebrar al carrer la recent reforma laboral que ha corregit en gran part la barrabassada perpetrada pel PP el 2012 i que va significar una regressió històrica dels drets laborals. Malgrat tot, tal com recorden els representants sindicals, això no pot amagar la gravetat de la situació actual, amb xifres d’atur que continuen sent escandaloses –especialment pel que fa al jovent– i amb un augment del cost de la vida que no s’ha traduït en les necessàries puges salarials. Com a mínim, i no és un tema menor, s’ha recuperat el diàleg entre els agents socials i s’ha sabut deixar de banda antigues hostilitats que no es traduïen en res de bo per al proletariat. La classe treballadora, però, continua sent la més afectada per la crisi, ara agreujada pels efectes de la guerra a Ucraïna, que ha torpedinat el procés de recuperació econòmica en marxa. En aquest sentit, el pla anticrisi aprovat aquesta setmana al Congrés dels Diputats enmig de la polèmica del Catalangate, va en la bona direcció però és insuficient. No pot ser que els efectes de les crisis castiguin de manera més severa els mateixos de sempre, i encara menys que la imprescindible reforma fiscal sigui una assignatura pendent sistemàticament ajornada. Cal obligar els que tenen més a augmentar la implicació solidària en el sosteniment de l’estat del benestar, especialment les grans companyies que han obtingut beneficis sucosos enmig d’aquesta conjuntura.

Lamentablement, com alerten igualment les centrals sindicals, el treball ha deixat de ser garantia de poder viure amb dignitat, i cobrar un sou ja no assegura sortir de la pobresa. Per tot plegat les mobilitzacions d’enguany tornen a adquirir més que mai la seva força reivindicativa. La desmobilització és la gran enemiga d’avui, quan toca fer visible el malestar per aquesta situació i demostrar que, malgrat la reforma laboral, els canvis han de ser més profunds i afectar també el model productiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia