Editorial

Espionatge: fer net o ser-ne còmplice

L’anunci de La Moncloa que els telèfons del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, també han estat espiats amb Pegasus introdueix un capítol nou a l’escàndol del ciberespionatge polític il·lícit, que afecta almenys una seixantena de persones relacionades amb l’independentisme català i que es coneix com a Catalangate. Sembla evident que es tracta del mateix acte il·lícit, de la mateixa violació de la privacitat, de la mateixa vulneració de drets, dels mateixos delictes; per això crida tant l’atenció el contrast entre la passivitat, la justificació i el cinisme en la reacció de l’executiu espanyol quan fa una setmana pràcticament n’admetia l’autoria, i la gravetat i celeritat amb què ha reaccionat aquest cop, posant la investigació en mans de la justícia. Es poden fer diverses lectures i especulacions sobre aquests fets, les seves respectives autories i les intencionalitats; però, al marge d’això, el que és evident és que tots dos són greus, per igual; que tots dos revelen l’existència d’un problema per als ciutadans, per a l’estat de dret i la democràcia que se suposa que els protegeix, i que tots dos han de ser investigats sense excuses, per arribar fins al fons amb totes les conseqüències.

No és possible repetir una vegada i una altra que Espanya és una “democràcia plena” i després deixar sense resoldre les qüestions que justament posen en evidència la precarietat de tal afirmació. Sota la catifa d’aquestes dècades de postfranquisme ja hi ha els crims de la dictadura, els privilegis dels seus agents, les implicacions del 23-F, el senyor X dels GAL, les connexions policials i judicials de les clavegueres de l’Estat, la impunitat del rei, la persecució del sobiranisme català, massa llast per a una democràcia tan prima. Si hi ha hagut una bretxa de seguretat a La Moncloa hauran de rodar caps; si té relació amb el mateix ‘deep state’ espanyol, s’haurà de denunciar l’atac, assenyalar-ne els culpables i jutjar-los, i si algun tentacle de l’Estat ha fet un ús abusiu i il·lícit de Pegasus contra l’independentisme català caldrà depurar totes les responsabilitats polítiques i penals. L’única alternativa a fer net és ser-ne còmplice.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia