Editorial

Retrobament, sense aclariment, amb Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, màxim responsable de l’administració espanyola i, per tant, del Centro Nacional de Inteligencia (CNI), que ha reconegut haver espiat almenys divuit polítics i activistes, va trobar-se ahir dos minuts amb un dels espiats, el president Pere Aragonès. L’entrega dels premis del Cercle d’Economia va permetre una freda, tibant i incòmoda conversa que posa de manifest l’abast de la indignació del govern català i de la societat catalana envers els qui han espiat indiscriminadament la dissidència política o l’han permès i defensat com a imprescindible. La gravetat del reconeixement per part del CNI, la protesta política fora del recinte ahir i la trepitjada de drets als polítics independentistes només van merèixer el compromís de Sánchez d’una pròxima trobada amb la Generalitat per parlar-ne. El president va insistir en la seva política del retrobament com a “full de ruta del govern d’Espanya” per a Catalunya. Una actuació que contrasta amb el trencament de relacions que el govern ha posat damunt la taula aquesta setmana, davant de les cada cop més preocupants i parcials explicacions sobre l’espionatge.

El dret dels espiats a saber de què se’ls acusa o què se’n sospita, o per què se’ls designa com a amenaça per a l’Estat i per què un jutge hauria autoritzat el seu seguiment, no sembla preocupar el president Sánchez. Encara menys els drets de la resta, fins a la seixantena, de ciutadans també espiats, alguns dels quals són representants de la ciutadania al Parlament, el Congrés dels Diputats o el Parlament Europeu. El president Aragonès recordava ahir que s’ha trencat la confiança amb el govern de l’Estat i que perilla la legislatura al Congrés dels Diputats, però Sánchez ja sembla donar per amortitzat el suport d’ERC a la seva investidura i ha començat a tirar endavant les iniciatives amb altres suports parlamentaris. Tot abans d’afrontar la transcendència dels seguiments als mòbils de ciutadans i d’investigar d’on provenen, amb quin criteri i mètode s’han dut a terme i com s’ha finançat l’espionatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia