Editorial

Un cap de turc no resol el problema

L’escàndol de l’espionatge d’estat perpetrat contra l’independentisme català ha tingut una primera conseqüència amb l’anunciada destitució de la directora del CNI, Paz Esteban. Era, sens dubte, la peça més assenyalada, també la més feble en la cadena de responsabilitats d’aquest cas, i és el cap de turc que Pedro Sánchez posa sobre la taula per intentar tancar aquesta crisi i salvaguardar l’estabilitat del seu govern i potser la legislatura. Aquest i altres moviments, com ara la resurrecció de la comissió de secrets oficials o l’anunci d’una reunió imminent entre Sánchez i el president Pere Aragonès, són símptoma de la gravetat dels fets i de la inquietud que ha provocat a La Moncloa, però no resolen res i no poden servir per girar full com si no hagués passat res. Perquè mentre la ministra de Defensa, Margarita Robles, persisteix en l’elogi numantí al CNI, presenta la destitució com un pas de “modernització” i rebutja fer autocrítica o assumir cap responsabilitat política, continuem sense saber com és possible que en un estat democràtic i de dret s’hagi pogut ordenar, autoritzar o permetre l’espionatge massiu a ciutadans per les seves idees o activitats polítiques amb una eina tan altament invasiva i difícil d’acotar com el programari Pegasus.

La qüestió de fons no és el nom de la funcionària que dirigia el CNI o el de la que el dirigirà a partir d’ara, sinó quin control democràtic s’exerceix sobre els serveis secrets i, en definitiva, quina classe de democràcia té l’Estat espanyol. Per això és necessari saber quants i quins espionatges es van demanar, i quants i quins es van fer en realitat, sobre quins indicis delictius es van demanar, amb quina base legal i acotacions es van autoritzar, quantes persones han sofert un espionatge prospectiu i per tant una vulneració flagrant dels drets constitucionals, o fins a quin punt hi ha un “espionatge patriòtic” facultat per posar uns interessos polítics per sobre de l’estat de dret, la Constitució i la democràcia. Calen explicacions, cal desclassificar els documents que afecten aquest cas i cal escatir la responsabilitat política de l’abús de poder que s’ha comès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia