Editorial

Aprendre d’altres onades de covid

Les dades epidemiològiques indiquen que Catalunya ja hauria arribat al pic de contagis en aquesta setena onada de covid, ja que en l’última setmana s’han diagnosticat 6.000 casos menys que en l’anterior, a més de moderar-se les hospitalitzacions, encara per sobre de les 2.000, i les UCI estan estabilitzades en el mig centenar de crítics. Tot i això, Salut ha tornat a fer públics els recomptes diaris de contagis i ha fixat en 150 malalts greus –gairebé el triple dels que hi ha actualment– el llindar per plantejar restriccions que frenin l’expansió del virus. Bon moment, doncs, per recordar que encara hi ha restriccions vigents i que la laxitud general i la necessitat de sociabilitat han relaxat massa la contenció del virus. L’ús de la mascareta en el transport públic i en els espais sanitaris, com les farmàcies, continua vigent i ja gairebé ningú hi entra amb mascareta. Hauríem d’haver après d’altres onades de la pandèmia que cal ser prudents. Baixar encara més la guàrdia durant l’estiu només ens durà més restriccions a la tardor, o haver d’accelerar la quarta dosi de la vacuna, tal com ja planteja l’Agència de Medicaments Europea.

La socialització del final de curs escolar, les revetlles, l’inici de vacances de juliol, els festivals de música... han dut la setena onada, reproduint el contagi de l’estiu passat, quan la cinquena onada va produir-se a mitjans de juliol, afavorida pel contacte social. Ara que la vacunació massiva ha permès una immunitat que no han assolit altres països, seria bo no perdre de vista que ha estat el vaccí el que ha permès la protecció, però que no és suficient per arraconar el virus. El turisme generarà més contagis durant l’estiu i cal protegir la salut dels més vulnerables, que encara pateixen la mortalitat per la covid-19, i alhora el sistema de salut. Almenys ha decaigut el debat dels antivacunes, ara que s’ha demostrat que només les persones que van ser immunitzades han pogut superar més lleument les successives onades, i que estats com la Xina, amb vacunes menys fiables, encara recorren al confinament, dos anys i mig després de l’inici de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia