Editorial

Intenció de desjudicialitzar i català més ferm

La taula de diàleg entre els governs de Catalunya i de l’Estat havia de concretar ahir els primers acords, després de dos anys i mig de reunions i parèntesi. Lluny d’afrontar qüestions com ara l’autodeterminació i, encara menys, un referèndum sobre el futur del país, la taula va pactar començar un procés per desjudicialitzar la política catalana, dins el marc de la Constitució Espanyola i les normatives estatals vigents. També s’hi va acordar fermar el català a l’escola i la presència de la llengua en alguna institució estatal i europea. Punt de partida per a altres acords, valora la part d’ERC del govern que participa en el diàleg amb el govern del PSOE i Podem. Presa de pèl, adverteix Junts, la vigília que es dirimeixi el futur de Laura Borràs. La desjudicialització és inconcreta i els dos executius es comprometen només a buscar fórmules per superar la criminalització de projectes democràtics com el de l’independentisme. Cap compromís sobre l’exili o en la reforma del delicte de sedició, que el PSOE no vol dur al Congrés dels Diputats malgrat que podria aconseguir-hi una majoria. Només garanties d’intentar preservar drets, llibertats i patrimoni de les persones, ara que hi ha ja més de quatre mil represaliats i que cap estament judicial ha qüestionat aquesta persecució. Cap escletxa on debatre sobre l’autodeterminació, de manera que la resolució del conflicte polític continua enquistada i les bones intencions es debaten amb mig govern.

Sí que s’avança en la llengua. El suport de l’administració estatal a l’acord per l’ensenyament del català hauria d’afermar la llengua en l’àmbit educatiu, sempre amenaçada per l’actual bloc de l’oposició estatal i sovint abandonada a la sort dels tribunals per part del PSOE. Lluny de blindar-la, perquè la norma que valida el 25% de castellà s’ha elevat al Constitucional, l’únic acord concret d’ahir hauria de possibilitar que hi hagués més presència de la llengua al Senat i el Parlament Europeu. Aconseguir que siguin llengües d’ús a les cambres facilitarà la seva defensa i ensenyament i les institucions. És cert que, posats a dignificar la llengua, caldria que fos present també al Congrés dels Diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia