Editorial

Llei de secrets insuficient, obscura i poruga

El Consell de Ministres va donar dilluns llum verd a l’avantprojecte de la nova llei d’informació classificada, que estableix un termini màxim de cinquanta anys, i prorrogable a quinze més, per desclassificar documents. El Ministeri de Presidència custodiarà els secrets d’estat, i no pas Defensa ni el CNI, com estableix encara la llei franquista vigent. El canvi de ministeri i la possibilitat de fer públics els documents fins ara secrets per sempre més són dos fets positius de la nova regulació, gairebé els únics en una llei, encara que homologable a altres democràcies occidentals, però clarament insuficient, poruga i curta de mida. El que havia de ser una reforma dels secrets d’estat esdevindrà una actualització d’una llei franquista del 1969. D’entrada perquè la majoria de democràcies europees fixen terminis de desclassificació de vint anys, i no de cinquanta que impedeixen revisar probablement cap fet en vida dels protagonistes. També perquè un estat llastat per l’herència del franquisme hauria d’esforçar-se molt més a garantir la transparència de les seves institucions, en lloc d’haver perpetuat formes gairebé inquisitorials o pràctiques antidemocràtiques dels cossos policials i l’exèrcit. No cal recordar les actuacions que es van sabent de l’anomenada policia patriòtica, a qui el Ministeri de l’Interior deixava màniga ampla, o fins i tot recordar el paper del rei Joan Carles en l’intent de cop d’estat del 23-F del 1981. El mecanisme per reclamar la informació, que ara depèn del Suprem i que passaria a dependre de Presidència, tampoc no està garantit que millori.

El PSOE sembla més disposat a aprovar la normativa amb el PP, Cs i Vox que no pas amb la majoria de la investidura. Les forces polítiques basques o catalanes que van donar suport a la investidura i reclamaven la reforma arran del Catalangate s’indignen, un cop més, amb Pedro Sánchez, i tindran encara els terminis de tramitació parlamentària per escurçar anys de classificació secreta o altres aspectes, però el fet que el PSOE ja hagi pactat amb estaments de l’Estat fa la llei bastant inamovible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia