Editorial

El català a l’escola, la batalla que no cessa

Que els tribunals decideixin en quines llengües, i en quins percentatges, s’ha d’ensenyar a les escoles catalanes no és cap novetat des de fa alguns anys. De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha establert ja la seva jurisprudència i ha imposat el criteri del 25% de castellà a les aules, en un afany legislatiu que no li correspon. Eliminar la immersió lingüística de les aules catalanes va ser un dels objectius de la majoria absoluta del PP, primer amb el recurs al Tribunal Constitucional contra l’Estatut i, després, amb la llei Wert. Una ofensiva legislativa a través de la qual es va engegar el recurs de l’Advocacia de l’Estat que va acabar derivant en la famosa sentència del 2020 que imposava per a totes les escoles el famós 25%, que ja s’havia anat aplicant en casos particulars. I que la Lomloe (llei Celáa), que havia de blindar la immersió, tampoc va evitar.

Per desactivar la sentència, que s’havia de fer efectiva a principi d’estiu, el Parlament va aprovar la nova llei d’ús de les llengües oficials a l’ensenyament i el govern, un decret llei. Probablement només quedaven dues opcions: legislar o desobeir. Amb la nova llei aprovada, el TSJC va admetre que no podia executar la sentència del 25% perquè havia canviat el marc legislatiu. I ara som aquí i esperant, de nou, el que hi pugui dir el Constitucional. El TSJC hi ha elevat una qüestió d’inconstitucionalitat i el PP i Cs, un recurs d’inconstitucionalitat. En aquest marc, aquesta setmana, els titulars interessats d’alguns mitjans espanyols en relació amb el fet que el Tribunal Suprem ha tombat els projectes lingüístics de dues escoles, només han afegit més confusió en la guerra de la llengua. De fet, ni el Tribunal Suprem ha sentenciat que cal aplicar el 25% ni tampoc ha dit el contrari. Senzillament no ha entrat en la qüestió perquè no ha admès els recursos de la Generalitat. Que els projectes d’aquestes escoles quedin anul·lats té ara poca transcendència si el TSJC manté el criteri que no pot fer executar la seva sentència perquè ha canviat el marc legislatiu. La guerra pel català, però, ni s’atura ni s’ha acabat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia