Editorial

Partidisme electoral en l’aniversari de l’1-O

Que la mateixa setmana que es commemora el referèndum de l’1-O els dos partits que formen el govern de Catalunya, ERC i Junts, només siguin capaços d’exhibir davant la ciutadania un espectacle de canibalisme electoral és decebedor i obre seriosos interrogants sobre la capacitat de tirar endavant un full de ruta eficaç. La primera sessió del debat de política general va ser, en aquest sentit, xocant per partida doble, perquè tan incomprensible resulta que el president Aragonès hi proposés l’anomenat “acord de claredat” sense cap consens, com el fet que a les acaballes de la sessió el diputat Albert Batet sacsegés la cambra amb l’avís d’una qüestió de confiança. La ciutadania, l’autèntica protagonista de la gesta de fa cinc anys, no es mereix un espectacle tan poc esperançador com aquest, la incapacitat de superar els interessos partidistes i la frivolitat amb què s’ha plantejat el debat més important de l’any.

El nivell de desconcert va pujar uns quants graons ahir quan la secretària general dels republicans, Marta Rovira, mostrava la seva incredulitat davant el fet que algú se sorprengués pel rebuig a l’“acord de claredat” expressat en temps real per la portaveu del govern espanyol, la ministra Isabel Rodríguez. Si tan previsible era aquesta negativa, no s’entén que Aragonès presentés la proposta com la via “més ràpida i eficaç” per desbloquejar les negociacions amb l’executiu de Pedro Sánchez. Igual de desconcertants resultaven les declaracions del mateix Batet, afirmant que, segons ell, la qüestió de confiança en realitat pot ser una oportunitat per donar més garanties i estabilitat al govern. La gravetat de la situació va empènyer el president Aragonès a convocar d’urgència el govern i a destituir el vicepresident Jordi Puigneró per pèrdua de confiança, per no haver-lo informat de la intenció d’apostar per la qüestió de confiança. L’agònica jornada va acabar amb una compareixença d’Aragonès que situa la pilota a la teulada de Junts. Però ni les disculpes presidencials poden evitar la desconnexió ciutadana amb tot plegat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia