Editorial

Un esprint per les renovables

Catalunya va a la cua de l’Estat pel que fa a la implantació d’energies renovables i aquesta realitat –“una dècada de retard”, en paraules de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà– es tradueix en 1.830 megawatts en funcionament o projectats dels 12.000 que cal tenir en marxa l’any 2030. L’assoliment d’aquests objectius no ha de respondre només al compliment dels programes de descarbonització, ni a una presa de consciència que cal desaccelerar el canvi climàtic, ni a l’últim intent per frenar un escalfament que a Europa duplica la mitjana del planeta. Regirar la combinació energètica de Catalunya donant preponderància a les renovables d’origen eòlic i fotovoltaic és també una resposta de sobirania a una necessitat d’independència energètica a la qual la guerra d’Ucraïna ha fet escalar moltes posicions en el rànquing de prioritats. En termes de balanç energètic global, l’energia, com més a prop es produeix del punt de demanda, més eficient, econòmica i ecològica acaba sent.

El fet diferencial de Catalunya és la lentitud desesperant entre la presentació d’un projecte de parc eòlic o fotovoltaic i la seva posada en funcionament. Escurçar aquests terminis, sovint d’anys, és imperatiu. S’ha de fer respectant normatives i territori i donant veu a tots els afectats, però també amb iniciativa política per modificar aquells requisits legals que dilaten terminis fins a l’infinit. Tampoc tenen cap sentit les limitacions en les ajudes i bonificacions per fomentar les instal·lacions d’autoconsum. Venen temps d’emergència energètica i el que avui ja es percep com l’excés de zel que tot ho endarrereix serà un motiu de penediment si no s’atrapa l’agenda 2030. A l’administració, se li reclama que agiliti tràmits i que ampliï subvencions i beneficis tributaris als particulars. Però tot això no servirà de res si la ciutadania i els moviments de protecció del territori no accepten que el lloc adient per instal·lar els parcs eòlics és allà on fa vent, que la terra de secà lliure de boira és ideal per a les instal·lacions fotovoltaiques i que totes les teulades encarades al sud s’han de cobrir de panells solars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia