Editorial

La Junta Electoral ignora la justícia europea

El futur de bona part dels eurodiputats catalans torna a estar en mans dels serveis jurídics de l’Eurocambra i de la seva presidenta. La pregunta de Roberta Metsola a la Junta Electoral Central espanyola sobre per què no havien enviat les actes dels eurodiputats Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé ha servit per reiterar que l’Estat no els reconeix com a representants de ple dret, malgrat els milers de vots rebuts en les eleccions i que l’anterior president de l’Europarlament i la justícia europea així els havien reconegut. La presidenta Metsola s’ha prestat a la campanya de la dreta espanyola per qüestionar la legitimitat dels eurodiputats catalans, afegint llenya al foc de la reforma de la sedició i a la pròxima vista –24 de novembre– del Tribunal General de la UE sobre la immunitat dels tres eurodiputats de Junts. Ara correspondrà al Parlament Europeu tornar a pronunciar-se sobre la validesa i els drets dels eurodiputats, tot i que tant la justícia europea, a instàncies d’Oriol Junqueras abans de ser substituït per Solé, com l’anterior i difunt president del Parlament d’Estrasburg, David Sassoli, ja els van reconèixer com a eurodiputats de ple dret, i així ho exerceixen.

El Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que el resultat electoral era suficient per considerar electes els diputats, i que no calia cap altre requeriment estatal ni continental per exercir el càrrec. El contrari seria qüestionar l’elecció democràtica. La polèmica torna a recordar a Europa que la repressió a l’independentisme no és una qüestió interna de l’Estat perquè amenaça de laminar els drets de milers de votants europeus. Alhora posa de manifest la ignorància de la JEC respecte a la justícia europea i respecte al mateix Suprem, que va demanar el suplicatori per als eurodiputats. I denota la fatxenderia amb què la justícia estatal desafia l’europea o la d’altres estats, bé en l’àmbit de les euroordres o bé pels euroescons, en un moment en què podria comportar-se més modestament tenint en compte les advertències de la Comissió Europea sobre el funcionament i elecció dels responsables judicials de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia