Editorial

L’IPC aguditza la crisi social

El context d’increment extraordinari de la inflació i els sobrecostos que està originant, sobretot pel que fa a l’increment del preu de l’energia, ha portat les entitats del tercer sector al límit de la seva viabilitat, posant en risc seriós l’atenció que aquestes entitats presten a milers de persones i de famílies en situació de precarietat o directament de pobresa. No és el primer cop que les entitats fan sentir el seu crit d’alerta, ja sigui per un infrafinançament continuat que dificulta la seva labor social o bé pel sensible increment de la demanda dels serveis que presten experimentat arran de la crisi de la covid-19. Aquest cop, però, l’SOS va més enllà, perquè afegeix a aquestes dificultats arrossegades en el temps l’amenaça directament a l’existència de moltes d’aquestes entitats i, per tant, dels programes i serveis d’atenció als usuaris que proporcionen, arran d’aquest increment dels costos de funcionament.

Ens hem acostumat a la idea que l’estat del benestar no dona per corregir prou les deficiències i els desequilibris del sistema econòmic i les necessitats socials que genera; ens hem acostumat també a coexistir amb dades alarmants sobre persones que viuen al carrer, cues a les portes dels menjadors solidaris, famílies que es veuen abocades a ocupar pisos buits perquè s’han quedat sense habitatge o el creixement continu de la pobresa, i efectivament ens hem acostumat també a donar per descomptada l’existència de les entitats del tercer sector i la seva labor fonamental en primera línia per lluitar contra els efectes, no pas les causes, d’aquesta crisi social. Caldria preguntar-se ara què passaria si aquestes entitats no hi fossin, si haguessin de tancar la porta als milers de persones vulnerables que hi compten cada dia per subsistir amb uns mínims. La crisi energètica i la inflació poden ser puntuals o passatgeres, però fan més gros i més profund el forat negre de la crisi social, que és estructural, i això posa encara més urgència i més pressió a la negociació del pressupost de la Generalitat per al 2023, que sens dubte ha de reforçar les polítiques socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia