Editorial

La credibilitat judicial

La decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar el judici del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell el 2017 per “falta d’imparcialitat”, és un dels molts titulars que genera la judicialització de la política especialment arran del procés sobiranista a Catalunya, però no és una qüestió gens menor. Ans al contrari, perquè el Suprem no fa una correcció tècnica o de criteri a la sentència del TSJC, sinó que anul·la i obliga a repetir el judici perquè dos dels tres magistrats del tribunal van vulnerar el dret a un judici imparcial, que seria un dels principis fonamentals de la justícia, si no el que més. Es tracta, per tant, d’una desautorització en tota regla. Es tracta que els magistrats tenien un prejudici i el van aplicar a consciència, tot i l’intent desestimat de recusació prèvia sol·licitada pels acusats. I els desautoritzats per haver actuat amb aquest biaix no són jutges de primera instància o d’apel·lació, sinó dos magistrats del més alt tribunal a Catalunya, un dels quals, el president del TSJC Jesús María Barrientos, ja va signar les condemnes a Mas, Ortega i Rigau pel 9-N o la inhabilitació del president Torra, i ha estat recusat i apartat, per falta d’imparcialitat, del pròxim judici a la mesa presidida per Roger Torrent.

Ens hem acostumat tant a entomar aquesta mena de distorsions del sistema, que ens resultaria més estranya la dimissió de Barrientos que el seu pròxim ascens al Tribunal Suprem, al Constitucional o al CGPJ. De la mateixa manera que tampoc ens ha resultat extraordinari o inaudit que el Tribunal Constitucional reconegui Puigdemont i Comín com a eurodiputats, alhora que rebutja esmenar la Junta Electoral Central quan els nega aquesta condició. Sovint es parla de la necessitat de desjudicialitzar la política, i és una obvietat. Però no és menys cert que la justícia a l’Estat espanyol necessita despolititzar-se i interioritzar els valors i principis de l’estat democràtic i de dret, perquè només d’aquesta manera podrà resoldre la falta de credibilitat que arrossega com a pilar d’una Espanya democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia