Editorial

L’amenaça de la covid torna a venir de la Xina

Un dels ensenyaments que ha deixat la covid-19 és que, a diferència de crisis anteriors –la majoria, d’arrel africana–, la contenció del contagi d’un virus s’ha de fer amb mesures dràstiques i ràpides. La falta d’expertesa i un error de càlcul sobre les possibilitats d’expansió d’una malaltia amb focus aparentment tan llunyà com la Xina van determinar una reacció tardana que l’any 2020 va costar un munt de morts pel col·lapse dels sistemes de salut, incapaços d’atendre quantitats ingents de malalts que hi arribaven alhora i als quals no sempre sabien com tractar. Tres anys han servit per adquirir coneixement, experiència, vacunes i protocols que en l’esclat de la pandèmia no existien i que ens fan estar més preparats per mitigar l’impacte d’una hipotètica nova onada o de noves variants. Sempre que, és clar, no es cometi el mateix error de detectar i avaluar tard el risc. Un risc que torna a venir de la Xina i que truca de nou a la porta d’Europa.

L’opac règim xinès acumula errors en cadena. El primer, i colossal, va ser refiar-ho tot a la política de covid zero, amb mètodes que voregen l’esclavitud. D’aquell fiasco se n’han derivat més, com la falta d’una vacunació massiva –la gent gran és molt reticent– i més efectiva. Però tan mala política ha estat tancar la població a casa mesos i mesos com cedir ara al lògic descontentament ciutadà i, per evitar que les imatges del descontentament als carrers s’escampessin pel món, obrir les portes de cop just quan la realitat epidemiològica xinesa és de milions de contagis diaris i tanatoris col·lapsats, res a veure amb les fictícies dades oficials. El resultat és que els xinesos tornen a poder sortir del país i a l’aeroport de Milà ja han detectat dos vols procedents del gegant asiàtic amb gairebé la meitat dels ocupants positius. La UE ha d’actuar sense dilació, millor avui que demà, tancant fronteres si cal, com a mínim fins que les dades que ofereix el règim de Xi Jinping siguin fiables, transparents i verificables i la Xina adopti mesures eficients. Les PCR en origen no són de fiar i les que es puguin fer als aeroports europeus no seran cap barrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia