Editorial

Els feminicidis són la punta de l’iceberg

El final del 2022 ha mostrat amb brutalitat fins on arriba la violència masclista, amb un repunt dels feminicidis coincidint amb les festes nadalenques. Només el mes de desembre, 11 dones han perdut la vida a l’Estat espanyol en l’àmbit de parelles o exparelles, amb casos tan terribles com el de la noia de Toledo, embarassada i a punt de donar a llum, i assassinada a ganivetades per un home a qui ja havia denunciat per comportaments violents. A Catalunya, l’any s’ha tancat amb una dona morta cada mes, 12 vides estroncades que són la punta de l’iceberg d’una violència estructural i profundament arrelada en la societat patriarcal. És imprescindible ajudar a canviar mentalitats i posar tots els esforços que calgui en l’àmbit educatiu i de conscienciació per anar cap a una societat més igualitària en qüestions de gènere i que no permeti cap tipus de violència, ni contra les dones ni contra ningú.

Mentrestant, la gravetat de la situació també obliga a prendre mesures més urgents i amb efectes immediats. Tothom hi ha de tenir un paper. En primer lloc les administracions, buscant fórmules perquè les dones que són víctimes puguin sortir, de manera segura, d’aquest bucle de terror. No es tracta només de les decisions judicials sobre ordres d’allunyament, també cal suport psicològic, acompanyament i alternatives d’habitatge per a les que no tinguin recursos per marxar de casa. En segon lloc, el conjunt de la societat no ha de passar per alt ni frivolitzar aquesta xacra. La violència contra les dones que comença rient un acudit sexista pot acabar justificant una agressió perquè la víctima anava beguda. El que ha passat a la discoteca Waka Sabadell demostra fins a quin punt està normalitzat aquest tipus de violència i com es pot viralitzar ràpidament a les xarxes socials. Per això també és indispensable que les agredides se sentin prou segures i tinguin el suport necessari per denunciar. Una de les principals armes del masclisme és fer sentir culpables les seves víctimes.

Telèfon d’atenció en cas de violència masclista: 900 900 120



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia