Editorial

Trump continua amenaçant els EUA

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Toni Brosa, Dolors Bellés, Susanna Oliveira, Toni Romero, Núria Astorch, David Brugué, Anna Serrano, Teresa Márquez, Lluís Simon i Xevi Castillón.

Donald Trump és ja el primer expresident en la història dels Estats Units encausat amb càrrecs penals, i té la intenció de convertir-se també en el primer que participa en la cursa cap a la Casa Blanca malgrat la rèmora que per a qualsevol candidat suposaria aquest processament i altres que podrien arribar perquè estan pendents d’investigacions en curs. El magnat, que ja fa setmanes que està en campanya de cara a les primàries del Partit Republicà, no només no té cap intenció de fer un pas al costat, sinó que pretén convertir la seva detenció i el posterior enjudiciament en combustible per a la seva maquinària i aspiracions electorals. Els missatges que ha enviat en els darrers dies, molt similars als que va publicar abans de l’assalt al Capitoli el gener de 2021, són incendiaris i criden a la mobilització dels seus milions de partidaris com a reacció directa a un processament que qualifica en termes de “persecució política”, de “caça de bruixes” i d’“interferència electoral”.

Res de tot això pot resultat vertaderament sorprenent a la vista de l’estratègia de fugida endavant que va emprendre Trump a partir de la seva derrota en les presidencials del 2020, posant en dubte tot el sistema –l’electoral, el judicial i el polític– i aprofundint en la fractura, la desconfiança i la radicalització de la societat nord-americana. Aquest és l’autèntic i lamentable llegat polític de la presidència de Donald Trump, juntament amb l’històric l’assalt violent de desenes de milers dels seus partidaris a l’edifici del Congrés, intentant segrestar la democràcia. Dos anys després, és evident que els Estats Units ni han superat aquella divisió, ni han controlat del tot la inestabilitat social i política que provoca. I, més enllà de la capacitat de resistència de Trump i de l’èxit amb què el seu missatge sectari i ‘conspiranoic’ continua alimentant els mítings i les donacions a la seva campanya, cal buscar una quota important de responsabilitat en el Partit Republicà, que no ha estat capaç d’apartar-lo del seu full de ruta per recuperar la Casa Blanca, probablement esperant que siguin les urnes o potser una sentència judicial, les que li acabin fent la feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia