Editorial

El disputat vot de Lluís Puig

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Toni Romero, Susanna Oliveira, Xevi Sala, Núria Astorch, David Brugué, Lluís Simon, Xevi Masachs i Dolors Bellés.

La solució que ha trobat la mesa del Parlament per esquivar la invalidació per part del Tribunal Constitucional del vot delegat de Lluís Puig ha estat activar l’anomenat vot telemàtic transitori. És una alternativa habilitada fins al final d’aquest període de sessions mentre no s’aprova la modificació del reglament de la cambra. No es tracta d’una novetat estricta. El vot telemàtic ja estava previst en circumstàncies excepcionals i, si la pandèmia ho era, la impossibilitat que un electe pugui ocupar el seu escó sense ser detingut i hagi de viure a l’exili també és una situació d’excepcionalitat de prou dimensió per justificar la decisió. Lluís Puig ja va votar ahir acollint-se a aquest mètode, que aconsegueix preservar la representativitat sorgida de les últimes eleccions de la repressió estructural que practica l’Estat espanyol contra l’independentisme polític i social. L’acord de la majoria de la mesa té aquesta virtut, i també la de visualitzar la cada vegada més escadussera imatge de les tres forces sobiranistes posant-se d’acord en alguna qüestió. També servirà per guanyar temps, ja que el pròxim moviment previst passa perquè alguna de les formacions espanyolistes porti de nou aquest vot telemàtic al Tribunal Constitucional.

Convé aprofitar aquest interval per aprovar una modificació del reglament de la cambra catalana, que ara és extremadament restrictiu amb els supòsits de vot no presencial. Ampliar-ne el ventall amb caràcter genèric portaria el TC a la disjuntiva de vetar totes les modificacions –difícil d’argumentar democràticament– o de fer-ho només amb el supòsit que permet el vot a distància de Lluís Puig en una resolució motivada ‘ad hoc’ per al cas del diputat i s’incorporaria a la llista d’actes de la repressió. Serà en aquell moment quan es plantejarà un nou element per mesurar quin és el llindar compartit per ERC, Junts i la CUP: què farà la mesa si el TC torna a invalidar part del reglament del Parlament ignorant la sobirania de la cambra. Mantenir un criteri compartit seria bon símptoma, però el desenllaç del cas Borràs a la Junta Electoral pot minar una imatge d’unitat que, ara per ara, no passa de ser puntual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia