Editorial

Que la CPE no sigui una foto de família més

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Xevi Sala, Xevi Masachs, Anna Puig, Núria Astorch, Susanna Oliveira, Toni Romero, Anna Serrano, Sara Muñoz, Teresa Màrquez i Irene Casellas.

Forçada a reorientar la seva política exterior i a reforçar les seves fronteres perifèriques, la Unió Europea ha celebrat la segona cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) amb l’objectiu indissimulat d’escenificar l’aïllament de Rússia. El full de ruta fundacional d’una institució inspirada pel president francès, Emmanuel Macron, el 2022, de fet ja plantejava la necessitat de donar resposta als reptes creats a partir de la guerra a Ucraïna, posant l’accent en la creació d’un marc de debats polítics i estratègics sobre el futur de la Unió. A la pràctica, pesa més que mai la necessitat d’enfortir la seguretat i l’estabilitat, i en la trobada celebrada a Moldàvia s’hi han convidat països afins a Rússia com ara Sèrbia, Hongria, Armènia i l’Azerbaidjan. A més, la participació del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha posat inevitablement el focus en la guerra i en la necessitat d’accelerar l’ingrés dels ucraïnesos en un altre club, en aquest cas l’OTAN.

En realitat, doncs, del que es tracta al capdavall és de defensar en tots els àmbits possibles els interessos geoestratègics dels socis i, de passada, dels aliats nord-americans, que com sempre des de la distància mouen els fils i decideixen el moment i la intensitat de les noves remeses d’ajuda militar a Zelenski. El Kremlin va advertir que seguiria de prop la cimera moldava i els acords que en sortissin perquè ha entès perfectament el missatge. Però més important que Ucraïna vulgui lligar el seu destí a les institucions civils i militars comunitàries és que la mateixa UE s’encari al futur imminent renovant amb unitat d’acció l’aposta pels drets civils i la prosperitat. Mentrestant, el nou fòrum de debat no acaba d’aclarir si és una aposta redundant, tenint en compte els preceptes fundacionals de la UE, o si és necessària per acostar-se als països veïns en un context bèl·lic i de crisi econòmica. Tampoc es pot passar per alt que la seva posada en marxa ha despertat reticències internes entre alguns països que hi veuen ganes de frenar el procés d’ampliació i la mateixa entrada d’Ucraïna. Per això, si de la CPE tan sols n’obtenim una altra fotografia de família, les cimeres serviran de poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia