Editorial

Els Estats Units, davant una tria difícil

A mesura que avança el llarg procés electoral dels Estats Units que ha de desembocar en l’elecció del president, va quedant clar que cap dels dos aspirants amb possibilitats són gaire fiables i això és una mala notícia per a tot el món. Pel que fa a Donald Trump, que de mica en mica es va imposant en les primàries del Partit Conservador, desgraciadament és un vell conegut. Amb el pas tempestuós per la Casa Blanca ja va donar suficients proves dels seus prejudicis sobrats i de les seves capacitats limitades. Per exemple, quan es va obsessionar amb la construcció d’un mur contra la immigració procedent de Mèxic que malgrat les promeses electorals no va arribar a completar. O quan va gestionar amb elevades dosis d’irresponsabilitat la pandèmia, fins al punt que ell mateix va acabar hospitalitzat després d’haver contret la covid. Que us aspirant com ell, assetjat per diferents causes judicials contra la seva activitat empresarial o el seu festeig amb els assaltants al Capitoli, tingui serioses possibilitats de revalidar la presidència demostra les imperfeccions d’una democràcia consolidada com la nord-americana.

I no només això, també demostra que el Partit Conservador té poc marge de maniobra a l’hora de buscar una alternativa, ja sigui perquè ningú gosa plantar cara al magnat, ja sigui perquè malgrat tot el consideren la millor opció per guanyar vots. Encara que tot sovint els seus discursos es capbussen sense manies en el populisme més tronat i pretengui de forma obscena convertir la xenofòbia en un instrument per enaltir els valors patriòtics. Pel que fa a Joe Biden, que aspirarà a la reelecció per part del Partit Demòcrata, els seus lapsus verbals i físics permeten dubtar que estigui en les millors condicions per continuar governant la primera potència mundial. No és una qüestió d’edat, perquè Trump no és pas gaire més jove que ell, sinó de garanties davant un càrrec tan exigent. La gran pregunta, en el cas dels demòcrates, és què se n’ha fet, de Kamala Harris, que es va presentar com a tàndem de Biden i inicialment era tota una promesa que a la pràctica s’ha desdibuixat del tot. L’elecció certament no és fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia