Editorial

Referèndums a Escòcia i a Catalunya

Avui es com­plei­xen deu anys del referèndum per a la inde­pendència cele­brat a Escòcia de manera pac­tada amb el govern britànic, i les simi­li­tuds i diferències amb el Procés català són evi­dents. La pri­mera cons­ta­tació és que la inde­pendència no va pros­pe­rar enlloc, allà perquè el referèndum es va per­dre, aquí perquè no se’n va apli­car el resul­tat. Això sí, totes dues naci­ons van poder votar, però en el cas català amb tot l’Estat en con­tra i una repressió poli­cial a peu d’urna que es va acar­nis­sar en per­so­nes inde­fen­ses. Com tots sabem, el con­trast amb el cas escocès no es limita a les peno­ses con­di­ci­ons amb què vam haver de cele­brar el referèndum i la per­se­cució penal que va venir al dar­rere. El sol fet que al cap d’una dècada el Par­la­ment escocès pugui deba­tre sense entre­bancs la con­veniència de bus­car noves vies per repe­tir la con­sulta ja deixa en molt mal lloc la supo­sada democràcia espa­nyola. Aquí encara hi ha temes que inco­mo­den l’Estat, fins al punt que sem­pre intenta tor­pe­di­nar-los, ja sigui la inde­pendència, ja sigui la corona. I un Par­la­ment on es nega el dret a par­lar no es pot con­si­de­rar inte­grant d’una autèntica democràcia.

És lògic que un estat sigui refrac­tari a pres­cin­dir de ter­ri­to­ris anne­xi­o­nats; el que no entra en els paràmetres democràtics moderns, però, és que es cri­mi­na­lit­zin idees polítiques i es blo­quegi l’exer­cici del dret a l’auto­de­ter­mi­nació que tenen tots els pobles. En aquest sen­tit, la com­pa­ra­tiva històrica també és del tot eloqüent: els esco­ce­sos, igual que els cata­lans amb les tro­pes borbòniques, van bata­llar amb els angle­sos, però ells van gau­dir d’una inde­pendència llarga fins que va desem­bo­car en una nego­ci­ació per a la for­mació de la Gran Bre­ta­nya, el 1707. El sen­ti­ment naci­o­na­lista hi ha estat sem­pre latent, ara atiat per la pèrdua de llocs de tre­ball i l’aug­ment de la inflació pro­vo­cada pel ‘Bre­xit’. Per això l’exlíder de l’SNP Alex Sal­mond insis­teix, en l’entre­vista que publi­quem avui, que el seu país tor­narà a ser inde­pen­dent i hi posa horitzó: en els pro­pers deu anys. En tots dos casos s’ha per­dut una majo­ria sufi­ci­ent al Par­la­ment, per això, tal com apunta ell, cal tre­ba­llar per recu­pe­rar mus­cu­la­tura política i social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.