Opinió

Pel broc gros

Les desaparicions sense causa i les causes amagades

Tura Soler / tsoler@presencia.cat

La pressuposada vídua no parava d'implorar que el seu deure era donar cristiana sepultura a l'infortunat i reclamava que buidessin el pantà

a almenys vint anys un empordanès va desaparèixer mentre pescava al pantà de Boadella. La seva barca era bolcada i tot va fer pensar que havia acabat al fons de les fosques aigües de l'embassament. Els submarinistes dels equips de rescat es van submergir un i mil cops i el cos no va aparèixer. La pressuposada vídua no parava d'implorar-li al llavors governador civil, Pere Navarro, que el seu deure era donar cristiana sepultura a l'infortunat i reclamava que buidessin el pantà. El governador amb penes i treballs li va haver de fer entendre que no era possible buidar el pantà. I l'home va quedar desaparegut. Molts anys més tard, vaig saber que el pescador, com diu la cançó: no estava muerto. Estava de parranda . Havia escenificat la seva desaparició. El que encara no sé és si quan el governador va ordenar parar la recerca ell ja intuïa que no calia buscar-lo al fons de pantà. Al gener del 2011, un noi de Mieres va desaparèixer en una muntanya nevada a Osca. Al cap de dos mesos van localitzar la seva tenda de campanya a Ibón de Plan, en un estany glaçat a 1.800 metres d'altura. Tothom es va fer a la idea que el noi, de 23 anys, havia patit un accident de muntanya i era sepultat sota una capa de neu. Al novembre del mateix any, la seva família va tenir notícies que el noi era a Galícia i es dedicava a tocar la flauta pels carrers i a viure en harmonia amb la natura. Molt idíl·lic i envejable el pla de vida. Però no ho devien trobar tan maco els bombers, els guàrdies civils i la gent del seu poble que van estar dies i dies removent neu pensant que estava congelat. Escric el dia de les persones desaparegudes sense causa aparent i quan es difonen les dades que l'any passat a Catalunya es van denunciar 2.983 desaparicions i que en queden 67 per resoldre. Que no són pas poques. I hi haurà entre aquestes desaparicions casos com els que he relatat abans? La desaparició d'una és un sotrac per al seu entorn; la recerca, una feinada i la investigació molt complexe per la policia. En canvi és molt senzill deixar un missatge per avisar s'ha aixecat el vol per canviar d'escenari de vida. La llibertat és un dret primordial. Però que la llibertat dels que tenen una bona causa per desaparèixer no martiritzi a altri ni doni feina en va als que ja en tenen prou.


F



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia