Opinió

Euroemprenyats

Només som els euroemprenyats que volem que la crisi europea es superi amb més Europa, més democràtica, més social

Quan he sentit la senyora Le Pen dient que Europa no existia, que els regionalismes sortien perquè els ciutadans no se senten protegits per les seves nacions i que la solució a l'Europa dels banquers són els Estats com el francès he pensat en els qui als nostres pobles s'han de dedicat, en nom de l'autoanomenada esquerra independentista, a tapar els cartells de propaganda republicans amb manifestos abstencionistes i antieuropeistes. Els extrems es toquen. L'antieuropeisme ha reeixit entre l'extrema esquerra i l'extrema dreta; l'una proposant un socialisme estatalista escassament democràtic i l'altra predicant el retorn al capitalisme nacional i la democràcia corporativa. Cal saber que en aquesta partida antieuropea hi guanyaran els populistes que encapçalen tots els sondejos a molts estats. A Espanya camuflats a les files de l'electorat del PP, UPyD i C's.

La UE ha significat el període més llarg de pau i de progrés del continent; l'extensió més ampla de l'estat del benestar i del model democràtic. I per als estats del sud i de l'est, amb llargues històries de dictadures o democràcies de baixa qualitat, ha significat una certa disciplina normativa i un control supraestatal que ha evitat, en alguns casos, els excessos tradicionals de les oligarquies locals. La UE fa anys, però, que està encallada en la seva construcció. I aquest impasse ha estat aprofitat en el moment de màxima globalització perquè les oligarquies nacionals esdevingudes internacionals hagin augmentat el seu grau d'influència a la UE. Per un cantó, la UE ha aparegut com un instrument que podia ser favorable a la millora de les polítiques de drets, llibertats, justícia social i respecte mediambiental. Però, per l'altre, aplicava intervencionismes ridículs, normativitzant algunes qüestions que afectaven microemprenedors; i en canvi era incapaç de fer front a la traçabilitat d'algunes importacions de productes manufacturats o alimentaris i que posaven en risc la salut i la seguretat dels consumidors europeus, alhora que permetien la competència deslleial amb els productors europeus dels mateixos productes, obligats a complir normatives restrictives de tipus sanitari o ambiental. La UE, influïda pels lobbies dels més poderosos, imposava una política agrària a favor dels latifundis. O bé imposava unes normatives ultraliberals en la implantació comercial, fent cas dels grups de pressió com ara Anged, la patronal de les grans superfícies espanyoles que, presidides i assessorades respectivament per Millán Astray i Arias Salgado, i sota el
guiatge de l'eurodiputat Vidal-Quadras van denunciar a Brussel·les les lleis de la Generalitat que regulaven el comerç urbà per raons socials, ambientals i urbanístiques. Una UE que ha salvat els bancs alemanys i francesos de les seves responsabilitats d'haver inflat la bombolla especulativa a tot el sud d'Europa. Una UE incapaç d'intervenir en les malversacions de recursos i en els injustos fluxos fiscals interns d'estats parasitaris com ara l'espanyol i l'italià. Una UE que va ser incapaç d'aprovar una veritable Constitució, que només controla prop de l'1% del PIB interior en les seus pressupostos i que és incapaç de tenir iniciativa seriosa internacional en els casos de vulneració dels drets humans.

Aquesta és l'Europa que abonen els grans partits de les internacionals democratacristiana, socialista i liberal. Alguns ens trobem atrapats entre aquests focs: l'antieuropeisme de l'extrema dreta i esquerra, i l'“europapanatisme” oligàrquic dels demosocioliberals. Només som els euroemprenyats que volem que la crisi europea es superi amb més Europa, més democràtica, més social, més de l'agricultura familiar i cooperativa, més de les pimes i les cooperatives industrials i de consum, més de totes les llengües que d'unes quantes, més de la subsidiarietat que de la centralització. Els vots en aquesta direcció són claus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia