Opinió

Keep calm

L'oca

Ban Ki-moon ha naufragat en la crisi dels refugiats, ha fracassat en la guerra de Síria i s'ha vist desbordat pels escàndols dels cascos blaus

El cap de govern d'Andorra, Toni Martí, va regalar al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, un joc de l'oca andorrà. Un obsequi que la delegació andorrana li va lliurar en mà en el marc de l'última assemblea general de la institució que presideix el sud-coreà, que deixarà el càrrec a finals d'any. El govern del Principat va editar ara fa dos anys una versió andorrana del popular joc de taula en què ofereix als jugadors un recorregut a través de la història d'Andorra i del Consell General. En les caselles del tauler també es rememora algun episodi rellevant de la història recent del país, com ara la visita que Ban Ki-moon va fer a Andorra l'abril del 2013. Més enllà de la iniciativa i del marxandatge, en queda la imatge. Uns diuen que és poc seriosa, d'altres que a partir d'ara Ban hi podrà fer partides. Els convido, però, a fer una altra lectura. El tauler geopolític que es va trobar Ban el 2007 és ben diferent del que deixa ara que acaba el mandat de deu anys al capdavant de l'ONU. Ha seguit el joc dels poderosos i ha jugat amb els daus marcats pels cinc membres permanents del Consell de Seguretat: els Estats Units, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit. Resultat: pocs moviments compromesos i cap decisió amb criteri propi. Al contrari que els seus predecessors, el ghanès Kofi Annan i l'egipci Butros Butros-Ghali, que es van enfrontar als “grans”. Ban ha naufragat amb la crisi dels refugiats, ha fracassat en la guerra de Síria i s'ha vist desbordat pels escàndols i abusos dels seus cascos blaus. No ha tingut una veu pròpia, ha fet de titella. Sobre això d'aixecar la veu, a l'antiga Roma, el crit estrident, el grall de les oques, va evitar que caigués en mans dels gals. Ban Kimoon, com a secretari general a les Nacions Unides, no ha gosat ni piular i, per tant, no és estrany que hi hagi la sensació que ha sigut més un secretari que un general. A qui l'hagi de succeir li demano que se la jugui pels qui creuen en les Nacions Unides, que no amagui el cap sota l'ala i que mantingui l'actitud ferma de l'oca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia