Opinió

LA GALERIA

‘Michigan beans'

M'alegro d'aquesta iniciativa del consell regulador de la DOP Fesols de Santa Pau contra les males pràctiques

Llegeixo a la premsa que els cultivadors de fesols de Santa Pau lluitaran contra l'intrusisme que hi ha al mercat, amb productes que utilitzen el nom de Fesols de Santa Pau sense ser-ho. Fa massa anys –diu Lluís Sunyer, president del consell regulador– que el mercat està ple de falsos fesols de Santa Pau que s'aprofiten de la qualitat d'aquest nostre llegum per vendre'n de forma enganyosa.

Un dia, en una botiga de Santa Pau on tenien sacs oberts amb fesols a la vista de la clientela, vaig posar la mà dins un sac per agafar-ne un grapat i palpejar-los. El botiguer em va dir de seguida: “No, aquests no són de Santa Pau. Són de Michigan…” I em va fer veure la diferència, agafant-ne d'un altre sac que hi havia al costat. Aquells eren de llei –em digué– i n'havia de notar la suavitat de la pell que els primers no tenien perquè la llavor era originària d'Amèrica. A la vista, no s'hi observava cap diferència, la forma i la mida eren molt iguals, si no és que eren idèntics. Amb el tacte sí que es notava que els de Santa Pau eren més relliscosos, de pell més fina. Es veu que a la bullida es distingeix molt bé la diferència: els experts fesolaires diuen que els de Santa Pau deixen una flaire com de castanyes bullides i els americans, de naps bullits. Ara només faltaria trobar diferències tonals de tessitura entre uns i altres, a l'hora de les sonoritats llançades per via entèrica.

Per una feliç circumstància, vaig conèixer i segueixo tractant un dels homes que sap més d'aquests fesols garrotxins de zona volcànica, en Josep Colom. Ell no només els cultiva i comercialitza, sinó que s'interessa i n'estudia d'altres, sobretot de França, que també són famosos arreu, com els cocós de Paimpol de Bretanya, els flageolets d'Arpajon, els lingots de la zona dels cassolets al Llenguadoc, etc. En Josep ho sap tot, sobre fesols. I per això m'alegro d'aquesta iniciativa del consell regulador de la DOP Fesols de Santa Pau contra les males pràctiques, per protegir i distingir els que ells cultiven amb tanta dedicació que, en alguns casos, arriba a la passió. Una passió que en Josep Colom practica en la seva feina, tot i que no la demostra pas massa, perquè es tracta d'un home discret i mesurat, seriós en el dia a dia, circumspecte i molt bon amic. Tot sigui en bé dels fesols de Santa Pau, que, a més de tot, els trobo únics, boníssims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia