Opinió

la crònica

Reflexions sobre l'obediència

La fiscalia s'ha querellat contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que ha estat citada a declarar pel TSJC per haver desobeït el TC, en permetre debatre al Parlament les conclusions de la comissió d'estudis del procés constituent. Artur Mas i tres consellers més també han estat acusats del mateix delicte de desobediència al TC.

Ens hem de preguntar: per què el Tribunal Constitucional emet una resolució que impedeix debatre unes idees? Molt simple, ho ha fet a petició del govern del Partit Popular. El PP, tot allò que té o pot tenir a veure amb el procés sobiranista, ho impugna. I per què ho pot fer? Aquí rau la mare de tots els problemes: la Constitució espanyola. L'esmentada Constitució, redactada sota l'estreta vigilància dels militars i franquistes, diu que l'única nació és Espanya i que és indivisible, i que només el Congrés dels Diputats representa la sobirania del poble espanyol. Diu clarament que a Espanya no hi ha cap altra nació (ni la catalana, ni la basca, ni...). Per tant, qualsevol intent de parlar o de promoure la sobirania per part de la nació catalana queda directament inhabilitat.

Tota moral, i especialment el sentit comú, diu que quan una llei o una norma és injusta o no respon a la realitat, no s'està obligat a seguir-la ni a obeir-la. I això és el que passa en alguns articles de la Constitució espanyola. Negar a Catalunya el concepte de nació amb totes les seves conseqüències no respon a la realitat.

Per tant, és una norma injusta i, en pura lògica, es pot perfectament desobeir. Per més que la dita Constitució negui a Catalunya la personalitat de nació, no per això deixa de ser-ho. I si és una nació, té el dret d'escollir lliurement el seu propi camí. I, en aquest sentit, cap tribunal ho pot impedir. I si ho fa, com en el cas espanyol, la ciutadania i els seus representants legítims tenen tot el dret a rebel·lar-se, de forma pacífica i democràtica. I és per això que volem fer un referèndum perquè el poble decideixi. Impedir que el poble parli no és ni just, ni ètic ni democràtic. Per tant, desobeir com, segons els tribunals espanyols, han fet en Mas, la Rigau, l'Ortega, l'Homs, la Forcadell i molts regidors i Ajuntaments, no és res indigne i encara menys condemnable. Cap d'ells ha incomplert cap norma o llei justa. Han fet allò que havien de fer. Tota possible condemna o inhabilitació serà una nova injustícia i un motiu més per marxar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia