Opinió

opinió

El voluntariat

Al tribunal del judici li va quedar clar que l'anterior president de la Generalitat, Artur Mas, va tenir la iniciativa del 9-N i que la feina la van fer els voluntaris. Un argument impecable després d'haver-ho consultat a diversos juristes. El tribunal va poder entendre fàcilment que Artur Mas i les exconselleres estan disposats a posar-hi la cara i, si convé, entomar la pena d'una inhabilitació política com demana el fiscal. Perquè el voluntariat és un genèric difícil de definir per ser condemnat. Ara mateix és impossible de condemnar més de cent mil persones que van participar en la consulta del 9-N.

Catalunya s'ha caracteritzat des de sempre per gaudir d'un bon voluntariat. Quan Creu Roja demana sang, al cap d'unes hores ha de posar-hi fre per saturació. El mateix passa quan Càritas demana aliments i en molts altres exemples socials en què els ciutadans demostren la seva solidaritat.

El Parlament de Catalunya és l'únic Parlament de l'Estat que va haver d'aprovar el 23 de juliol passat una llei del voluntariat. Primera normativa específica que regula l'acció voluntària a casa nostra. La llei del voluntariat té per objectiu regular el model català de voluntarietat i la finalitat de divulgar, fomentar, reconèixer i protegir l'associacionisme. El text defineix les persones voluntàries i estableix els seus drets i els seus deures. El voluntariat està compost per la força dels ciutadans, la gent que, moguda per una inquietud, va anar el 9 de novembre a posar físicament les urnes; com passa en moltes ocasions, com la d'ahir davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en què els voluntaris de l'ANC van ordenar la situació. Perquè, en cas contrari, els encausats haurien arribat més tard del previst, tot i el retard considerable.

El jutge tindrà fàcil sentenciar l'actitud dels polítics. Més difícil serà jutjar l'actitud dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia