Opinió

opinió

Les tertúlies a TV3

Tota la vida, m'han interessat els afers socials i polítics. Des de sempre, els debats i tertúlies són uns dels espais que amb més assiduïtat segueixo. Juntament amb els editorials i articles d'opinió de diaris i revistes, són uns moments importants dels dia. Ara que ja fa uns anys que no tinc l'obligació de treballar, tinc molt de temps per dedicar-me a llegir i a escoltar tertúlies. Últimament, però, pel que fa a les tertúlies, em sento molt decebut. Les de TV3, pràcticament, si puc, que puc molt, les segueixo quasi totes (la dels matins, la del final del matí, la del divendres d'Helena Garcia Melero i la del canal 324 de Xavier Grasset). També segueixo, encara que amb menys assiduïtat, les de Cuní a 8TV. Les de 8TV cada dia són menys imparcials i més decantades a les tesis espanyolistes. Només cal veure els convidats. Quina pena, Cuní! Les tertúlies en les televisions espanyoles no cal escoltar-les. Són totalment parcials i afins al PP. No informen, desinformen. Són pura manipulació. Sempre, però, podem trobar algun comentari o reportatge interessat.

Anem a les tertúlies de TV3. Les dels matins i del migdia són acceptables. Hi podem aprendre alguna cosa. Sovint, et fan reflexionar, sigui a favor o en contra del que es diu. En canvi, les que dirigeix Helena Garcia Melero i Xavier Grasset són francament irrellevants (en les de Melero vull salvar el senyor Sebastià Serrano). Però la gran majoria dels tertulians que hi participen durant la setmana no aporten res de nou. Molts són periodistes de la mateixa televisió, que aprofiten l'espai televisiu per presentar algun llibre seu (ara, molts periodistes escriuen llibres; és lògic, ja tenen la promoció assegurada). Les de la nit amb Grasset són sovint irrellevants, amb l'excepció d'alguna d'especial en què ha dut gent de primera fila.

No seria millor fer-ne menys, però més profundes, serioses i que aportessin elements de reflexió i enriquiment personal? Són massa hores dedicades al no-res. D'altra banda, els periodistes, més que opinar, el que han de fer és donar informació, i això en tots els aspectes: socials, polítics, econòmics, de sanitat, ensenyament... I no només de la realitat catalana i espanyola, sinó també informant d'aquests temes en altres estats i regions; comparar i aprendre. En tot cas, es podrien fer dos tipus de tertúlies: unes d'informació, en què el paper important el tindrien els periodistes, i unes altres d'opinió. En aquestes últimes, hi hauria d'intervenir gent molt preparada i coneixedors en profunditat del tema a tractar, al marge de les seves opcions polítiques. Necessitem poder estudiar, valorar, interpretar tot el que està passant a Catalunya, per així poder prendre les decisions mes convenients. Avui, més que mai, necessitem teòrics de l'independentisme i del no-independentisme. El nou director de TV3 té una gran tasca per fer en aquest sentit. Per cert, el Parlament ha reprovat el nou director (Vicent Sanchis). Davant d'aquest fet, hauria de dimitir? S'hauria de trobar un director per consens, o almenys per majoria absoluta?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia