Opinió

LA GALERIA

El gran Fidel Aguilar, a la Casa Pastors

L'única valoració que s'ha fet pública és l'estudi que Fuses i Viader van fer el 2013 amb motiu de les comissions del fons Santos Torroella

El 13 de maig vinent s'inaugura a la Casa Pastors de Girona una de les exposicions més suggestives dels darrers temps: Un meteorit fugaç: Fidel Aguilar (1894-1917), amb motiu del centenari de la mort, massa prematura, de l'escultor gironí, un artistàs a cavall entre el modernisme i el noucentisme. De Fidel Aguilar, ja en parlarà la comissària de la mostra, la periodista i historiadora de l'art Eva Vàzquez, en el catàleg i en diverses activitats paral·leles que s'han organitzat amb la coordinació de Jordi Falgàs. Aquí ens centrem en la Casa Pastors, que necessita una reforma urgent. En poc més de tres mesos s'hi han referit el regidor de Cultura, Carles Ribas, i l'alcaldessa, Marta Madrenas. Amb el mateix missatge: el 2019 s'obrirà el nou museu d'art modern i contemporani, però, mentre que al gener Ribas anunciava que el projecte resultant del concurs públic que es prepara amb el Col·legi d'Arquitectes es coneixeria al juliol i que la remodelació s'hauria de fer per fases, la setmana passada Madrenas deia que s'està negociant amb la Generalitat i la Diputació per poder executar les obres en una sola fase, i, sense dir-ho, obrint una porta a la possible vinculació amb el Museu d'Art. El cas és que l'única valoració que s'ha fet pública és l'estudi molt a cop d'ull que Fuses i Viader van fer el 2013 amb motiu de les comissions que es van celebrar al voltant del fons Santos Torroella. El concurs encara no s'ha obert i desconec el pla museístic que hi ha per la Casa Pastors, però a la reforma, valgui quatre o sis milions, s'hi ha de sumar la museografia de l'espai per mostrar-hi obres d'art, cost que s'ha d'afegir al pressupost de cultura, sempre limitat i que fa anar molt curts d'armilla els altres museus municipals: el del Cinema, el dels Jueus, el d'Història, la Fundació Masó, a banda del projecte pendent del Modern, una altra obra milionària sobre la qual es va marejant la perdiu des de l'època socialista. De moment, s'ha perdut la gran oportunitat d'unir la Casa Pastors amb el Museu d'Història per una galeria sobre la pujada de Sant Fèlix, ja que un promotor privat, que té mig Barri Vell, ha adquirit la finca que ho feia possible, i era una de les bones idees que es van dir en la comissió Santos Torroella, que presidia l'alcalde i avui president, Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia