Opinió

Keep calm

Lliçons del Pacte pel Referèndum

L'èxit més important del PNR ha estat tornar a generar una onada a favor del referèndum per sobre dels partits

Cal admetre que el naixement del Pacte Nacional pel Referèndum liderat per Joan Ignasi Elena va ser rebut amb una certa tebior –per no dir fredor–, i que algunes de les entitats que s'hi van sumar a l'inici ho van fer més per compromís que per entusiasme. Ara, passats quatre mesos de la posada en marxa i a les portes del seu acte més important que se celebrarà divendres al Palau de Congressos, és just reconèixer que la feina que ha fet el Pacte en només quatre mesos supera de molt les expectatives dels més optimistes.

Entre els èxits objectivables del Pacte s'hi poden comptar el gairebé mig milió de firmes recollides en temps rècord, i l'adhesió al referèndum d'entitats tan importants del país com el Futbol Club Barcelona, el col·lectiu de bisbes catalans o les universitats públiques catalanes.

Però també ha assolit altres èxits més difícils de quantificar, com ara haver tornat a incorporar en la defensa del referèndum aquells que no se senten independentistes, haver demostrat a través de veus acreditades que el referèndum no és il·legal, i haver deixat en evidència la propagandística Operació Diàleg de Rajoy, que s'ha negat a rebre'ls.

Però el més important de tot ha estat tornar a generar una onada a favor del referèndum que cada dia que passa fa més impensable que no s'arribi a fer, i això afecta la posició dels partits polítics que no n'eren favorables. Perquè les enquestes coincideixen a dir que hi ha un 80% de catalans a favor del referèndum, entre els quals s'inclouen votants de tots els partits, també del PSC, de C's, i fins i tot un 30% de votants del PP.

Per molt que les cúpules es tanquin en banda, el mèrit de Joan Ignasi Elena –que va ser dirigent i alcalde pel PSC durant més de 30 anys– és haver posat cara i veu a tants alcaldes i regidors que, en contra de l'opinió de les direccions, estan a favor del referèndum perquè són els qui, a peu de carrer, coneixen i connecten amb les aspiracions de la seva gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia