Opinió

anàlisi

Correlació entre cru i borses

Els recursos bàsics i l'energia continuen sent els que tenen més correlació positiva amb el cru i haurien de ser els més beneficiats si hi ha el repunt que esperem

Des que al novembre de l'any passat es va signar l'acord de Viena entre l'OPEP i altres països de fora del càrtel com Rússia, Mèxic, Kazakhstan, Azerbaidjan i Oman per reduir la producció de petroli, el cru acumula una revaloració del 8,3%, però en el que va d'any ha registrat una caiguda de l'11,6%, fins a situar-se prop dels cinquanta dòlars el barril. En aquest període, els països de l'OPEP han reforçat el seu compromís amb la transparència i s'han esforçat a millorar la seva credibilitat implementant prop del 100% de les quotes pactades. Però en el cas dels membres que no són de l'OPEP, la retallada ha quedat molt per sota del que s'havia pactat. Tot i així, després de les últimes declaracions dels ministres d'energia de l'Aràbia Saudita i Rússia, a favor de mantenir les quotes durant l'any que ve sempre i quan els inventaris no es redueixin al nivell mitjà dels últims cinc anys, de cara a la reunió del proper dia 20 de maig, s'espera una pròrroga de les restriccions almenys durant sis mesos més.

Si fem cas de les últimes projeccions de l'Agència Internacional de l'Energia, la pròrroga de les retallades hauria d'accelerar la reducció dels nivells als inventaris, un cop les retallades en l'oferta (superiors a un milió de barrils per dia des de començament d'any) es mantinguin en el temps. A més, als Estats Units la variació en els inventaris se situa per sota de la mitjana dels últims cinc anys, circumstància que s'hauria d'accentuar especialment quan comenci la driving season. D'altra banda, la demanda dels països emergents continua donant mostres de solidesa, i això hauria d'apuntalar la demanda global. Els riscos a mitjan termini continuen estant en la capacitat d'adaptació de la indústria americana als costos d'extracció. Per tant, amb preus superiors als cinquanta dòlars el nombre de pous de producció als Estats Units ha passat de tres-cents trenta, en el segon trimestre de l'any passat, a uns set-cents actualment. A més, a les regions més eficients en fracking (Niobran i Eagle Ford), que augmenten la productivitat (producció per anell) contínuament des del 2011, ara s'hi afegeix la situada a l'anell de Permian i Utica, que va aconseguir millorar notablement des de l'any passat. L'incessant increment de la productivitat és un dels elements de risc a mitjan termini, ja que podria continuar rebaixant el breakeven del cru per sota del nivell de cinquanta estimat avui dia.

Si bé els actuals nivells del Brent ja estarien descomptant, en part, l'acord de la setmana que ve, creiem que un acord definitiu juntament amb la contínua reducció en els inventaris de cru i l'estancament en els de gasolina als Estats Units aniria acostant els preus a la nostra estimació del voltant de cinquanta-cinc dòlars per als pròxims mesos. Mentrestant, els nivells alts de posicions llargues (prop de màxims) continuaran mantenint la volatilitat alta.

Amb aquesta situació, la correlació del Brent amb l'Euro Stoxx ha passat a ser negativa (–0,08 en els últims dotze mesos) i molt per sota de la seva mitjana històrica (0,14). Per sectors, els recursos bàsics, amb valors com Acerinox o Arcelor, i Energia, amb valors com Repsol, continuen sent els de més correlació positiva amb el cru i haurien de ser els més beneficiats si es produeix el repunt que esperem. D'altra banda, els sectors de Mèdia, amb valors com Mediaset; Tecnologia, amb Indra, i Línies aèries, amb IAG, presenten la falta de correlació més gran amb el cru (–0,72, –0,53 i –0,45 respectivament, a dotze mesos) i serien els candidats a presentar pitjor comportament en el repunt.

Nicolás Fernández és director d'anàlisi del Grup Banc Sabadell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.