l'anàlisi

Temps de «vacances parlamentàries»

Des d'avui i pràcticament tot el mes de febrer l'activitat parlamentària queda reduïda a la mínima expressió. És un temps que s'anomena «vacances parlamentàries» i que a Madrid durarà fins al febrer i al Parlament de Catalunya fins a l'última setmana de gener. El període de sessions a la cambra catalana es va tancar amb el debat dels toros i el tribut de successions. Es va visualitzar més que mai que ha començat una llarga campanya electoral que durarà fins després de l'estiu de l'any vinent i tal com està anant la política catalana serà un temps molt llarg en el qual faltaran temes de debat o bé sobrarà temps de legislatura. La resistència en format de picabaralla política serà total i ara mateix res indica que el president de la Generalitat, José Montilla, vulgui avançar les eleccions catalanes.

Qui segur que no convocarà eleccions anticipades serà el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Té suport parlamentari per tot l'any vinent. En l'àmbit parlamentari, des d'avui Rodríguez Zapatero podrà respirar tranquil. L'aprovació avui al Congrés del pressupost general de l'Estat li servirà per visualitzar que malgrat el fort soroll polític, la crisi econòmica i els alts i baixos dels seus ministres, alguns d'ells a la corda fluixa, com és el cas del titular d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, aquest any el govern estatal té més suport que mai per tirar endavant els comptes de l'Estat.

Avui, l'executiu espanyol té assegurats 184 vots dels 350 parlamentaris del Congrés dels Diputats de set partits diferents. Tot un rècord per a Rodríguez Zapatero, amb pocs precedents a les dues anteriors legislatures de José María Aznar.

El suport inicial del Partit Nacionalista Basc (PNB) al PSOE malgrat haver-li pres el govern basc li va permetre al govern espanyol superar els primers problemes en la tramitació dels comptes i des d'ara compta amb el suport «fix» d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Izquierda Unida (IU), Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). Tots aquests partits li donaran suport malgrat que en la filosofia dels pressupostos no s'inclou la reforma fiscal progressiva que van defensar a l'inici de les negociacions.

És de preveure que tots aquests grups parlamentaris acabaran donant suport al projecte de Rodríguez Zapatero sobre l'economia sostenible que s'hauria d'aprovar el pròxim mes de juny. Un projecte que no tindrà el suport dels vots de CiU ni del PP, que s'han convertit amb els dos únics partits d'oposició que a l'hora de la veritat i avui dia tenen els presidents Montilla i Rodríguez Zapatero. Perquè, com s'ha vist en les votacions importants, ambdós tenen menys problemes amb els «socis» del que sembla en el difícil dia a dia de la política quan esdevé una olla de grills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.