de reüll

Passat Nadal...

Amb els esculls del 2009 salvats, el govern afronta la llei de vegueries

S'ha de reconèixer que els correus electrònics tenen molt menys encant que les postals de Nadal. No fa tants anys sabies que per aquestes dates rebries unes quantes d'aquelles targetes amb pàtina brillant, dibuixos o pintures a la portada i els millors desitjos a l'interior. Era tot un ritual de finals de desembre. La postal de Nadal que el govern tripartit podria enviar en aquest final del 2009 és més o menys unitària. Els socis han aconseguit salvar un desembre que alguns ja veien de trencadissa. Tot i els mals auguris, l'executiu va superar junt el darrer ple de l'any, rebaixa de l'impost de successions inclosa. La reforma de la normativa, que anava pel camí de la llei d'educació –més coneguda com a LEC– en què ICV-EUiA es va desmarcar en considerar que no era d'esquerres, es va poder salvar amb un acord in extremis entre els socis de govern. El PSC i ERC sostenen que els ecosocialistes s'han acostat a les seves tesis, i viceversa. Tothom content i en el fons del pacte, el reconeixement fet pel president de la Generalitat, José Montilla, que el govern no podia tirar endavant la rebaixa de successions, una de les grans promeses del curs, dividit. Tampoc hi va haver fractura en la votació de la proposició de CiU per constituir l'àmbit funcional del Penedès –figura molt complicada que alguns consideren l'avantsala de la vegueria–, ni gaire drama en la votació –secreta, això sí– de la ILP dels antitaurins per prohibir les curses de braus a Catalunya. La iniciativa, de moment, es debatrà però s'haurà de veure què passa a l'hora de la veritat, quan es voti si es prohibiran o no les curses de braus. La prova del cotó fluix de la darrera sessió plenària, superada.

Amb els esculls de finals del 2009 salvats, el govern afronta ara la llei de vegueries, pendent de la passada legislatura, com la llei electoral i, com aquesta, una de les de més difícil consens a l'executiu tripartit. La paraula vegueria és sinònim de conflicte territorial. Quan encara s'està debatent en el govern, ja han sortit les primeres veus que hi estan en contra, entre elles les dels socialistes Manuel Bustos –Sabadell– i Josep Fèlix Ballesteros –Tarragona–. No la veuen amb bons ulls i tampoc la consideren una prioritat. El Penedès –que reclama vegueria pròpia– s'ha alçat, com també la Val d'Aran i Manresa i Vic, que es disputen la capitalitat... Ja hi ha dubtes que es pugui aprovar el 5 de gener, com ha fixat Governació.

Les alegries unitàries al govern tripartit són fugaces. Malgrat que el 2009 acaba sense fissures, ja s'albiren les primeres dificultats per al 2010, any preelectoral. «Passat Nadal, surten els mals», com diu una sàvia dita popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.