Opinió

Vuits i nous

Nou horari i bon estiu

“Tret de les capitals, a Europa després de sopar no hi ha ningú al carrer

Aquests dies la gent se saluda dient “bon estiu”. No passa el mateix amb les altres estacions. “Bona primavera”? Si de cas “bon Sant Jordi” o “bona Pasqua”. “Bona tardor”? Alguna “bona castanyada”, i encara a mitja veu perquè és una festa petita. “Bon hivern”? Nadal i Cap d’Any són tan potents que suplanten tota l’estació, i això que les dues festes s’hi situen molt al principi i que quan acaben encara queda tot el fred. Em sembla que el “bon estiu” vol englobar el “bones vacances”. O el vol evitar: amb la crisi, no tothom té feina la resta de l’any i hi ha moltes inactivitats forçades. A Mataró, el “bon estiu” se substitueix pel “bones Santes”, la festa major de la ciutat que comença avui i ens tindrà ocupats tota la setmana. Algú ha dit amb caricatura cruel no exempta de raó que Mataró és una ciutat amb una festa major. Si Nadal i Cap d’Any són els forats negres que engoleixen tot l’hivern, les Santes engoleixen Mataró tot l’any.

La Generalitat s’ha adherit a la proposta perquè Catalunya es regeixi per l’horari solar. Volen que es compleixi el refrany que diu “Per la Mare de Déu d’Agost, a les set ja és fosc.” Amb l’actual horari, aquell dia no es fa fosc fins a les nou, “Per la Mare de Déu d’Agost a les nou ja és fosc” també respecta la rima, però la tradició mana les set. Em pregunto si la gent que aprofita tant com pot les hores de sol i que majoritàriament es reserva les vacances per a l’agost s’avindrà a haver d’encendre els llums a les set a mig mes. I a l’hivern? Un desembre vaig ser a Varsòvia. Sortíem de dinar i semblava que sortíssim de sopar. Per arribar a l’hora d’anar al llit havien de passar unes hores fosques que no s’acabaven mai. Com que era un viatge de feina, ens passàvem la tarda reunits. Mirava per les finestres, i semblava que les reunions s’haguessin dilatat fins a la matinada. A Varsòvia es feia fosc a quarts de tres. Aquí serà a quarts de cinc, les cinc. Ja s’hi manifestarà conforme, la gent? Segons descobriments recents, l’home –i la dona– no es diferencia gaire de les mosques. Les mosques volen llum, i els homes i les dones també. Els aparadors de les botigues ho havien detectat abans que la ciència. Si es fa fosc a les cinc o a les set, les botigues mantindran la gent espavilada com ja fan ara a partir de fer-se fosc, però em sembla que l’exercici comercial que se’ns exigirà serà excessiu. A més, no tots els pobles tenen un Zara. Ens volen fer avançar l’hora de dinar. Això està bé. Però la de sopar? “Com a Europa, que després de sopar la gent surt a passejar, a comprar i al teatre.” Tret de les grans capitals, a Europa, que porta el rellotge com aquí, després de sopar no hi ha ningú al carrer ni espectacles per oferir.

Ja en parlarem. Bon estiu, i ens retrobem per la Mare de Déu d’Agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia