Opinió

15 són 15

Lideratges arran de terra

El procés que està vivint el nostre país no deixa ningú indiferent. S’hi pot estar d’acord o bé en contra. No definir-se o fins i tot passar-ne. Però en cap cas es pot evitar el seu impacte, ja que en la mesura que és l’eix central del relat col·lectiu des de fa uns set anys, va configurant les identitats i definint les pertinences. La concreció compromet, i Catalunya ha concretat un escenari i un calendari, i això força el posicionament de tothom.

Davant una mobilització sostinguda d’aquesta magnitud, hom es pregunta: com és possible? Qui hi ha al darrere? L’Assemblea Nacional i Òmnium Cultural són el vèrtex de la resposta. Imprescindible el seu lideratge. Tanmateix, el vèrtex és tan necessari com insuficient. L’ANC i Òmnium enfoquen i suggereixen un marc. I la gent és qui li dona forma i l’omple de contingut. Definir un perfil és un acte de lideratge. Fer-lo possible també, i el “procés” és la conseqüència de milions d’aquests actes de lideratge. Actes petits. Anònims. Senzills. Actes entrecreuats i recíprocs que es reforcen entre ells. Actes que no surten als titulars però que són el patrimoni col·lectiu més valuós i rellevant de tot el que està passant: la construcció d’una xarxa de complicitats que es va teixint, pacientment, arreu del país, individu a individu, territori a territori. Una xarxa formalment poc estructurada i amb una intensa cohesió i flexibilitat que li atorga una gran capacitat de generar respostes múltiples en diferents moments. Una xarxa multidimensional que, en funció de l’escala, canvia el registre dels nòduls. Ara són els individus. Ara són els territoris. Una xarxa capaç de generar lideratges a diferents nivells, sempre efímers. Perquè el lideratge emergeix de l’acció i no pas de l’estructura. I les accions, distribuïdes en el temps, sempre es fan arran de terra. I sempre les fan persones concretes en territoris concrets. Individus, motivats i generosos, en territoris apoderats i compromesos. El repte és saber quin paper hi vol tenir el Camp, en aquesta història de lideratges arran terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia