Opinió

Vuits i nous

Incendiaris

“El misto els va cap a l’article 155, que es moren de ganes d’aplicar

Com que la política és com la vida, o és la vida, acabem agafant terminologia de la quotidianitat per referir-nos-hi. Unes vegades recorrem a la cuina –“cuinem una llei”–, de vegades a l’esport –“ens han marcat un gol”–, de vegades al simple fet de caminar: “va amb el pas canviat”, “va coix d’arguments”... La paraula castellana “órdago”, que en realitat es veu que és basca i originària d’un joc de cartes, és molt usada, sobretot per La Vanguardia: “Órdago de Puigdemont a Rajoy”, “órdago de Rajoy a Puigdemont”. Els traductors del diari al català molts cops no saben quin equivalent posar-hi. “Desafiament”, com els espadatxins o com aquells senyors del XIX que es batien en la clariana d’un bosc?

El foc dona molt de si. Hi ha polítics “piròmans”. Aquest cap de setmana n’hem quedat servits. El ministre espanyol d’Exteriors va pel món dient que a les escoles catalanes no s’ensenya el castellà. El “ciutadà” Rivera, nascut a la Garriga o entre la Garriga i Barcelona, hi insisteix. D’on ha tret, doncs, el castellà florit que usa al Congrés dels Diputats i en les tribunes d’agitació política? Del safareig de la Garriga? El líder del PP català ha anat més lluny: a les escoles catalanes s’incentiva l’odi a Espanya. Ell, que ja es veu que devia ser el primer de la classe, en va sortir indemne. Encenen focs per on més en dol perquè Rajoy i els que l’abonen els extingeixin amb l’article 155 de la Constitució que es moren de ganes de posar en vigència.

“Les escoles catalanes adoctrinen.” A la meva escola, que no era catalana com no ho era per llei cap altra, em van adoctrinar en la idea que Galícia era un país verd amb boscos de castanyers. Les vegades que hi he anat m’he trobat amb el gris dels eucaliptus australs que serveixen material a una fàbrica de cel·lulosa. Els eucaliptus, que s’encenen només de mirar-los amb una mica de ràbia, van cremar aquest cap de setmana, època de torrar castanyes. Enmig de les crides dels qui veien com el foc els entrava a casa algú va dir: “Que apliquin l’article 155 a Galícia i ens treguin de la Xunta els ineptes del PP.” El PP ha governat sostingudament Galícia. Les polítiques forestals i industrials són seves. Un altre va respondre: “Que l’apliquin al govern de Madrid.”

Ahir, dilluns, el govern de Madrid va dir que no el satisfeia la resposta dialogant i sufocadora de Puigdemont. El misto els condueix a controlar els Mossos, a fer net a ensenyament, a suprimir la immersió lingüística, a tancar TV3, que també adoctrina. El foc nou que ens proposen és més vell que el de la xemeneia del Conde-Duque.

Hi havia una assignatura de “Doctrina”. S’hi deia: “no diràs mentides” i altres preceptes magnífics. La van substituir per la d’“Ètica”. Deia el mateix però les lliçons no els van entrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia