Opinió

La crònica

Les Fires de la Devesa

La festa continua i aquest any és més especial que mai perquè hi ha molt a celebrar

Sant Narcís ha fet fora les mosques de nou! La festa major de Girona serà curiosament la primera festa major de la primera República. Aquesta afirmació m’arribava ahir minuts després de la declaració d’independència aprovada pel Parlament de Catalunya. Si una de les característiques de les Fires de Girona és que la ciutat s’omple de gent i que els carrers i places queden abarrotats, aquest any ja fa dies que els carrers de Girona són plens de gent cridant llibertat i república. Aquesta diada de Sant Narcís, malgrat les amenaces de l’Estat espanyol, sense cap dubte ha de ser una festa molt especial i si més no, amb la celebració de la festa local, com s’ha fet sempre. Els gironins no renuncien mai a celebrar-ho, començant per la missa pontifical a la basílica de Sant Feliu i seguint amb la diada castellera a la plaça del Vi, dos dels actes més emblemàtics i tradicionals de les festes gironines. Vivim intensament aquest moment!

Alguns a més vivim les Fires d’una manera molt més intensa del que realment voldríem, especialment els que tenim la sort de residir prop d’aquest gran parc urbà que és la Devesa, i que durant uns dies a l’any queda totalment segrestat i ocupat per les atraccions dels firaires. No ha estat sempre així, perquè el 1800 les celebracions i festes s’iniciaven la vigília de Sant Narcís, amb la distribució dels llocs als firaires a la plaça de les Cols, l’actual Rambla de la Llibertat. La festa es va mantenir en aquest emplaçament fins l’any 1900, en què es va disposar que les parades i atraccions se situessin a la plaça de la Independència (Sant Agustí), d’allà després s’escamparia cap a la Gran Via de Jaume I, fins que es van traslladar definitivament al parc de la Devesa, amb tots els inconvenients i avantatges que comporta.

Els veïns es queixen que hi ha tot tipus de vehicles ocupant el parc, que no hi ha cap mena de control i que l’entorn està mancat de les condicions d’higiene i salubritat necessàries. Entorn a les Fires, sempre hi ha alguna polèmica, un clàssic també és la Copa, un espai més per als joves. La festa dels gironins, però, continua i aquest any és més especial que mai perquè hi ha molt a celebrar, sense perdre de vista el record que tenim de tantes diades de Sant Narcís viscudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia