Opinió

LA GALERIA

Brussel·les

El procés català és un problema europeu de primer ordre

Potser molta gent ja no ho recorda, però un servidor ho té molt en la seva ment. M’estic referint al dissabte 7 de març del 2009, en què un nombrós grup de catalans ens vàrem plantar a la capital europea per reivindicar el dret a l’autodeterminació de Catalunya (els 10.000 per l’autodeterminació). Aquella mobilització va ser un gran èxit; era la primera vegada que es feia una acció política reivindicativa –exquisidament pacífica– a la ciutat on hi ha la seu principal de les institucions europees. Aquell va ser un acte polític esplèndid, en què es va iniciar de debò la internacionalització del fet diferencial –lingüístic, econòmic, polític i nacional– català. Han passat més de vuit anys d’aquella històrica jornada catalana al cor d’Europa i hem de continuar, més que mai, bategant en l’àmbit europeu a favor, no només de l’autodeterminació, sinó també en defensa de la democràcia, la llibertat i contra la imposició de la censura i la intolerància a casa nostra. El pròxim dijous 7 de desembre formarem un gran aplec cívic, en forma de manifestació, a la magnífica Brussel·les.

Doncs bé, ara toca fer una gran campanya de publicitat a les xarxes socials i a la premsa europea i internacional en forma de crida a la solidaritat a favor de la democràcia i la llibertat de Catalunya per informar tot Europa –tots els veritables demòcrates del Vell Continent– que el dijous 7 de desembre milers de catalans serem a Brussel·les per manifestar-nos a favor de la democràcia, la llibertat i els drets humans i en contra de l’aplicació de l’arbitrari, maligne i assimilacionista article 155 de la Constitució Espanyola. Ara cal, caldrà, explicar molt bé que la nostra lluita no és nova. Des de temps molt llunyans, en el transcurs dels segles XVII, XVIII, XIX i XX, hem sofert la guerra, l’annexionisme, la dictadura, la repressió i una variada forma de prohibicions per parlar i escriure en el nostre idioma, en la nostra llengua pròpia (el català). Cal recordar que d’ençà del primer d’octubre (a banda d’una repressió brutal) el govern espanyol ha publicat i imposat moltes lleis que fan inviable la democràcia i l’autogovern a Catalunya. De tota manera, aquest gran acte/manifestació cívica de Brussel·les del dijous 7 de desembre hauria d’incidir en dos punts bàsics. 1/ Que el contenciós/procés català no és un afer intern espanyol, sinó que es tracta d’un problema europeu de primer ordre que s’arrossega des de molt abans de la creació del Regne de Bèlgica, l’any 1830. 2/ El que ha provocat la incertesa a Catalunya és el govern espanyol amb la imposició, sense garanties jurídiques, de l’infame 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia