Opinió

Full de ruta

La clau i el Domènech

Els independentistes estan al llindar de la majoria. Si no hi arriben, aguantarà CatComú la pressió de l’Estat davant unes noves eleccions o donarà suport als del 155?

Més o menys cuinades, la majoria de les enquestes que s’han publicat sobre les eleccions il·legítimes del 21-D indiquen que la suma dels diputats dels tres partits del groc, dels tres partits independentistes, estaran al límit de la majoria absoluta. El bloc constitucionalista es repartiria, més o menys, els mateixos escons que té ara però de manera diferent, amb un gran creixement de Ciutadans, i Catalunya en Comú (CatComú) es quedaria molt lluny de les seves expectatives però podria convertir-se en l’àrbitre, ja que podria tenir la clau, com diu el seu candidat, Xavier Domènech.

Així doncs, es dibuixen dos escenaris. Si els tres partits independentistes sumen majoria absoluta, el repte, que no serà fàcil, serà posar-se d’acord. És de suposar que, en la situació d’excepcionalitat actual, el principal serà recuperar la Generalitat i restituir, d’alguna manera, el govern legítim. I avançar en la implantació de la República ja es preveu que serà l’escull principal. Ara, i si els independentistes no sumen, què passarà? D’entrada, que els unionistes tampoc sumaran, i només podran aconseguir la presidència amb un pacte a quatre que inclogui els de la clau, CatComú. M’he saltat la hipòtesi que els de Domènech facin president un líder, el que sigui, d’una coalició dels partits grocs, ja que ja han dit que no votaran un acord en què hi hagi gent de l’antiga CDC. Però, faran presidenta Inés Arrimadas? Ni parlar-ne; seria la mort de la coalició i, sobretot, d’Ada Colau en les pròximes municipals. I Miquel Iceta? Encara que aquest tingui el suport de Ciutadans i el PP? La teoria diu que tampoc, perquè, de fet, estarien donant suport al grup del 155 i a la dreta... però podrà CatComú aguantar la pressió de l’Estat –ja hem comprovat fins a on està disposat a arribar– davant la possibilitat d’haver de repetir les eleccions? Jo tinc els meus dubtes. Arrimades, pel bé d’Espanya, s’empassaria la victòria i donaria suport a Iceta. La clau, doncs: aguantarà la pressió Domènech?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia