Opinió

Tribuna

Pataplaf!

“Felicitats, Gaspar, Melcior i Baltasar. Us esperem, sou els legítims

El paper ho aguanta tot. Aquest articlet n’és una bona prova. L’escric l’endemà del 21-D, tot escoltant simultàniament l’arribada de la sort de la loteria per la ràdio (encara no ha sortit la grossa, ja me la direu) i els diversos i il·lustrats tertulians d’aquí i d’allà aventurant esdeveniments, no la grossa, que és el que realment seria brutal. És el primer any de la meva vida que segueixo el sorteig d’una loteria (la d’allà o la d’aquí, tant se val), mai no m’hauria imaginat fer-ho. Certament són temps rars, Manel. Temps per aprendre coses noves, com que el comte de Barcelona, duc de Neopàtria, comte del Rosselló, príncep de Girona, duc de Montblanc, comte de Cervera i senyor de Balaguer (la casa reial espanyola, vaja) per a la Lotería Nacional de l’Estat és un zero. Que juga històricament amb el número zero, vaja. A Catalunya, no juga res. Ves que no li toqui la pedrera. Està ben trobat que els reis ni votin ni tinguin dret a tenir sort aquí; coses de la cosa pública (res publica, en llatí i català).

Així que divagaré d’allò més. Mentre escric sobre el fals paper de la pantalla de l’ordinador em ve al cap la mítica secció de La Codorniz. La revista más audaz para el lector más inteligente que portava per títol La cárcel de papel. Va aparèixer per primer cop el 1951 (ep, que consti que jo encara no havia nascut!) i va arribar fins a la Transició espanyola i va desaparèixer amb la Constitució de 1978. A “la cárcel de papel” van anar a parar Laureano –Laureà– López Rodó (un català fundador d’AP amb Fraga, Manuel), després van anar de cop a la presó de paper “los noventa ministros de Franco” (i qui no es conforma és perquè no vol) i també Torcuato Fernández Miranda (el tutor del rei hereu del franquisme); tot plegat provocaria una sèrie d’expedients i tancaments de la revista, que a la llarga determinarien la desaparició de La Codorniz per autèntica asfíxia econòmica. “Presència” en el record.

A la presó gens de paper, sense àudios, ni vídeos i amb Aquí no hay quien viva en bucle tenim vicepresident, consellers, diputats electes, presidents d’entitats no violentes, quan escric això... a data d’avui, que surt publicat, tot apunta que els premis seran molt repartits i que tal vegada no hi haurà casa sense forat (absències) per tapar. Vergonya.

L’últim paràgraf el dedico a Llamazares (rei, metge, diputat d’IU/IX d’Astúries i coportaveu d’Izquierda Abierta), que la vigília de l’1-O va publicar aquest seu tuit: “Votareis por la independencia al margen de la ley y sin garantías, y alejaréis aún más la posibilidad de la tercera república española.” I ara què? Hauries d’aprendre dels reis, que quan han de córrer sempre són els primers.

Demà, els innocents. Felicitats, Gaspar, Melcior i Baltasar. Us esperem, sou els legítims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia