Opinió

LA GALERIA

Independència, caixa o plaça

Que simpàtic hauria estat que CaixaBank obrís a Girona la Store Independència

A Girona, CaixaBank (ex-La Caixa) acaba d’inaugurar una oficina store (així, en anglès, per dir botiga) batejada com a “Sant Agustí”, allà on fa pocs anys hi havia una oficina de la Caixa de Girona (RIP), al rovell de l’ou per on transita, menja i s’està el turisme que acull la ciutat i on ja hi ha overbooking de negocis de restauració que okupen tots els baixos de la plaça porxada sortida del projecte del magí de l’arquitecte Martí Sureda i Deulovol el 1855 per aplicar allà on havia estat el convent i les hortes dels Agustins. Fins al 1860 van anar avançant les obres i el 1869 es va completar la urbanització central amb la col·locació d’una columna en commemoració de la Constitució espanyola del moment. Aquella “Constitució de la Nació Espanyola” fou la llei fonamental per la qual es va regir l’Estat espanyol des de la seva promulgació, el 6 de juny de 1869, fins a l’abdicació d’Amadeu I i la proclamació de la Primera República, l’any 1873. El 1894 aquell monument seria substituït pel grup escultòric Girona 1809, dedicat als defensors dels setges de la ciutat davant del francès, de l’escultor Parera, que havia estat pensat per als “sitios” de Saragossa per homenatjar el capità Palafox i que en ser rebutjat per la capital aragonesa va transmutar-se en el general Álvarez de Castro, i tots tan contents. La coneguda pels catalans com a Guerra del Francès, també ho va ser com a Campanya d’Espanya, Guerra Peninsular o Guerra de la Independència Espanyola –que va ser com la vàrem estudiar els que vàrem ser imbuidos fa ja uns anys i tenim una edat–, va ser un conflicte bèl·lic entre les Espanyes i el Primer Imperi Francès que es va iniciar el 1808 amb l’entrada de les tropes napoleòniques.

La plaça, popularment, ha tingut diversos noms: plaça Sant Agustí, plaça dels Cines i plaça de la Independència. De Sant Agustí, pel convent dels Agustins; dels Cines, pels cinemes que al seu voltant es trobaven (Gran Via, Coliseum, Albèniz). Ara em ve al cap en Patxi del bar Cu-Cut al passadís de l’Albèniz, on quedàvem per anar a veure l’estrena de la setmana, que ens ha deixat fa pocs dies: goian bego.

El nom oficial de la plaça, tal com consta al nomenclàtor, és de la Independència; Sant Agustí ja té un carrer al seu nom a l’antic municipi de Palau-sacosta. Que simpàtic hauria estat que la CaixaBank, que ha fugit per instal·lar-se a València, hagués triat per a la seva nova botiga el nom Store Independència. Porucs!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia