Opinió

la crònica

Canviar els vorals

Anys enrere, quan a Girona s’estava portant a terme la remodelació dels carrers del barri del Mercadal, es varen col·locar per tot arreu uns vorals metàl·lics que ressegueixen el contorn dels passos de vianants. De dalt a baix del carrer Santa Clara, del de les Hortes, d’Eiximenis, del carrer del Nord i d’altres de circumdants, s’instal·laren unes peces de metall, rectangulars, que servien per delimitar els marges i combinaven amb els elements d’il·luminació que també s’hi varen posar de bell nou, petites lluminàries com cuques de llum. El resultat va ser agradable, i només cal constatar-ho per l’increment del comerç en aquella zona, poblada avui per un gran nombre de botigues de moda, competint amb qualsevol altre indret de la ciutat, quan abans havia estat un barri fosc i apagat.

La sorpresa esdevé en constatar que s’estan llevant les referides peces metàl·liques i són substituïdes per elements de pedra. Han començat pel pas que mena a l’oficina de CaixaBank del carrer Santa Clara, tocant al carrer Nou, i la traça que porten és d’anar continuant avall, fins al final del carrer, a la plaça Independència. Cal suposar que la iniciativa respon a la protesta d’alguna persona que es va queixar a l’Ajuntament del risc de relliscades en trepitjar la superfície llisa d’aquelles vorades.

No tenim estadístiques de les ocasions en què s’ha esdevingut alguna circumstància d’aquesta mena. Actualment a la ciutat hi glaça poc, les temperatures són generalment temperades, i el perill de caure de clatell no sembla gaire evident. Altres circumstàncies es donen a Girona que comporten risc, i l’única manera d’evitar-les és quedar-se a casa. També constatem que hi ha llocs on les referides peces metàl·liques presenten ressalts que trenquen la llisor superficial, i per tant fan més difícil provocar caigudes.

Si cal canviar aquestes peces metàl·liques en tot l’àmbit d’aquells carrers es tracta d’una feina ingent que durarà mesos, d’un cost estimable, i tot per arribar a tenir el que ja hi ha ara, però de pedra, un material que igualment pot resultar perillós en cas de pluja o glaçada. És més, en algun lloc es tracta de tot el paviment que es va equipar d’aquesta manera, i no solament del voral. Té algun sentit aquesta feinada? L’Ajuntament va a la seva.

Ens agradaria que un organisme de prou pes –com per exemple el col·legi d’arquitectes, o el d’aparelladors– hi donés una opinió ponderada. Girona pateix un excés de pedra, i prescindir de tot un nou estil urbà tan recent com el que formen aquestes peces no contribuirà precisament a un sentiment de modernitat. I encara pitjor si s’eliminen els elements d’il·luminació que culminen la imatge, ja que es diu que també els engegaran a passeig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia