Opinió

De set en set

Les cursives són meves

Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, es desmarca del PSC i signa una moció en què: 1) es considera desproporcionada la decisió de mantenir en presó preventiva càrrecs electes i representants de l’ANC i Òmnium Cultural; 2) es demana l’excarceració d’aquests presos, i 3) es demana que, mentre aquesta excarceració no es produeixi, els quatre presos siguin traslladats a centres penitenciaris catalans.

Llegeixes això i un foc de glaç t’estremeix perquè no oblides el diagnòstic tres vegades profund que Michel Foucault fa del poder: el poder no només reprimeix, sinó que, sobretot, normativitza i normalitza. I és després quan penses que la repressió del poder també es normalitza a través d’aquestes defenses atomitzades i possibilistes de drets tan fundacionals com la llibertat d’expressió, el dret a viure en un sistema en què la decisió democràtica i les idees polítiques no siguin perseguides, i el dret a la defensió davant dels abusos d’un poder autoritari. En aquest punt les cursives es redrecen amb una rodonesa mineral. Considerar que la presó és desproporcionada vol dir que consideres que alguna proporció de caràcter punible hi deu haver en els actes dels empresonats. Càrrecs electes i representants et sembla un eufemisme trampós de presos polítics. Trobes que reclamar l’excarceració és una conquesta incompleta comparat amb el que suposaria la justícia plena d’arxivar una causa basada en la incriminació per raons d’ordre ideològic i d’aplicació democràtica. I el trasllat a centres penitenciaris catalans mentre no hi hagi excarceració et sembla un abaratiment molt perillós d’un procés judicial que mereix una esmena a la totalitat i que no es pot legitimar amb una condescendent presó a enlloc, ni a Catalunya! I tot perquè, amb la pitjor de les bones intencions, no es normalitzi aquesta gran infàmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia