Opinió

LA GALERIA

Construïm República

La República Catalana ha de voler dir, per damunt de tot, renovació i millor qualitat de vida per a tothom

El dia que surti publicat aquest article serà una data clau per saber si la investidura i el nou govern català pren forma. Encara tenim al davant moltes incerteses polítiques i, sobretot, judicials (que, de fet, són més polítiques que mai). Ja han passat més de cinc mesos d’ençà de l’1 d’octubre i sembla que hagin passat anys, però no hem de defallir de cap de les maneres. Hem de continuar perquè som majoria; encara que també s’ha de dir que hem de ser molts més, ens hem d’enfortir considerablement.

Ara, més que mai, cal construir República des de tots els àmbits –de baix a dalt–, cal implementar una gran feina de transformació social i sostenible del nostre estimat país català. Catalunya, malgrat tot el que s’ha dit i es diu, que som gent tancada –cosa que és absolutament falsa–, ha de continuar mirant a Europa i el món en general. Ara, a poc a poc i amb bona lletra, hem de vertebrar i cohesionar més que mai, socialment parlant, aquest país que està bastint una República. De tota manera, aquesta República ha de tenir uns fonaments molt ferms i pactats. El 155 i la repressió són dos sinònims que han fet molt de mal i s’han aplicat amb molta arbitrarietat, però les forces sobiranistes, malgrat tot, també van guanyar unes eleccions, especialment plantejades perquè les perdéssim. Ara tenim al davant una tasca molt urgent: formar un govern que doni una certa normalitat al país català. Sabem que la justícia (massa polititzada) pot complicar una investidura que ha estat i és encara, veritablement, una carrera d’obstacles. Les associacions de la societat civil, encapçalades per l’ANC i Òmnium, malgrat les “perdigonades de l’assimilacionisme polític i judicial” continuen potents i fermes; hem de continuar per la via de les mobilitzacions, pacífiques i democràtiques, per avançar vers la República. Però per culminar una fita s’ha de construir amb el màxim de cura i consens possible. La República Catalana ha de voler dir, per damunt de tot, renovació i millor qualitat de vida per a tothom. Primer cal tenir un govern que governi; un executiu molt ben coordinat amb el poder local, les administracions intermèdies i la gent, ben organitzada en associacions sectorials i territorials. No oblidem que “construir República” ha de voler dir cosir i cohesionar un país molt aclaparat de problemes socials i polítics, però que té una voluntat de ferro per governar-se i esdevenir lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia