Opinió

Keep calm

Llibertat d’expressió

A pesar del TEDH, el PSOE fa pinça amb la dreta més cavernícola per continuar retallant les llibertats

La casualitat va fer coincidir en el mateix dia dues notícies rellevants profundament interrelacionades. La primera és que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha censurat novament l’Estat espanyol. Aquesta vegada no ha estat per tortures, sinó perquè l’any 2006 (Estrasburg és segur, però no pas ràpid!) va condemnar dos joves per “injúries greus a la Corona” per haver cremat unes fotografies del llavors rei Joan Carles I.

El TEDH, per unanimitat, considera que aquella acció era una protesta emparada per la llibertat d’expressió i de pensament, unes llibertats fonamentals que, segons els jutges del tribunal, van ser vulnerades. Finalment, el TEDH afirma que la condemna no va ser “proporcionada ni necessària en una societat democràtica” i defensa que cal entendre l’acte de la crema de les fotos com una “crítica política a la monarquia”.

Gairebé al mateix temps en què es feia pública aquesta sentència, al Congrés dels Diputats de Madrid es debatia una proposició de llei presentada per ERC que anava en la mateixa línia del TEDH: la supressió del Codi Penal dels delictes d’injúries a la Corona i ultratge a Espanya. Desgraciadament, aquesta mesura no ha estat aprovada. El bloc del 155 –amb el PP més reaccionari, els Cs més falangistes i cunyats i el PSOE més vergonyós– ha fet valdre els seus vots per donar una nova estocada a la llibertat d’expressió, en un moment en què diverses persones estan a punt d’entrar a la presó condemnades, entre d’altres, per... injúries a la Corona.

Mentre organitzacions com ara Amnistia Internacional i Human Rights Watch es feliciten per la resolució del TEDH i insten l’Estat espanyol a deixar d’atacar les llibertats bàsiques, i mitjans tan diferents com The Economist, The Guardian i The New York Times denuncien una retallada alarmant de les llibertats en el règim de Rajoy, el PSOE fa pinça amb la dreta més cavernícola per continuar insultant la decència. Com diu un proverbi xinès: “Quan bufen els vents del canvi, algunes persones aixequen murs. D’altres, molins.” Doncs això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia