Opinió

CRÒNICA

“Nervis? Els justos per concentrar-me”

Passades les dotze del migdia, els examinands deixaven enrere els nervis propis de les primeres hores de les PAU i recuperaven el to vital. “Durant el viatge amb autocar de Blanes a Girona, estàvem tots molt nerviosos. Però llavors comences les proves i et va passant. Veus que no és res diferent del que havies fet a l’institut”, expliquen la Maria Pujol i l’Alexia Losada, de l’institut Serrallarga de Blanes. Després d’haver fet front als dos primers exàmens, corresponents a llengua castellana i literatura i llengua catalana i literatura, els joves sortien al campus de la Facultat de Dret de la UdG amb cares majoritàriament relaxades i comentaven animadament amb els companys i també amb els vocals dels centres com els havia anat. El comentari més estès era que les dues proves havien estat assequibles. I més important encara: sense sorpreses. Tres alumnes del Serrallarga van coincidir que la prova de castellà presentava més dificultats que la de català. “A català busquen més el lèxic, sinònims; que sàpigues vocabulari. A castellà, has de saber més conceptes. Una de les redaccions era sobre un tema que havies d’haver estudiat; si no, no podies fer la redacció”, va explicar Llibert Alsina, del Serrallarga. A uns metres de distància, un altre grup d’estudiants, en aquest cas de l’institut de Cassà de la Selva, es mostraven especialment satisfets amb l’arrencada de la selectivitat. “És que han vingut ben preparats”, va assegurar la professora que els acompanyava, orgullosa. “Jo no he dormit gaire, unes cinc hores. I, de nervis, els justos per concentrar-me en l’examen i poder-lo fer bé”, va indicar Aniol Castells, de l’institut de Cassà. Segons aquest grup de joves, la prova de català havia estat més complicada que la de castellà. I, entre comentari i comentari, un d’ells va exclamar: “Urdangarin anirà a la presó!” I tots van celebrar-ho. I és que, de seguida que van poder connectar els mòbils, l’actualitat es va imposar. I tot allò que feia mitja hora era transcendental per a les seves vides es va relativitzar. Si més no, durant una estona, la del dinar, que, d’acord amb l’horari europeu, estava fixat per a dos quarts d’una.

La principal novetat de les provés d’accés a la universitat que van començar ahir als tribunals de la UdG va ser el nombre d’alumnes matriculats per fer-les, un total de 3.134 (300 més que en la convocatòria anterior). “L’augment del nombre d’alumnes matriculats a les PAU es deu a raons demogràfiques. I és una tendència que durarà uns anys”, va destacar la coordinadora de les proves a la UdG, Manuela Hidalgo. Aquest volum d’examinands ha obligat la UdG a buscar més espais del que era habitual i més personal per fer de vigilants i correctors, segons va reconèixer Hidalgo, que va fer una valoració positiva del desenvolupament de la primera jornada de la selectivitat, sense cap incident remarcable. A les comarques gironines, els alumnes que fan les PAU estan distribuïts en tretze tribunals, ubicats als municipis de Girona, Figueres i Olot. Dos d’aquests tribunals estan destinats a joves dislèctics i amb trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, respectivament. I en cadascun d’aquests tribunals, hi ha matriculats una trentena d’alumnes, una quantitat que, segons Hidalgo, també creix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia