Opinió

A la tres

La Manada i el triumvirat

“Jutges, polítics i periodistes. No sabem pas qui fa què, si més no quan hi intervé l’extrema dreta

Més enllà del seguit de consideracions, gairebé cap de positiva, que es podrien fer sobre el cas de La Manada i, sobretot, sobre les resolucions judicials que l’acompanyen, a mi m’agradaria fixar-me en una aresta del cas, segurament menys important però també significativa. Dijous a la tarda es va saber que l’Audiència de Navarra havia estimat el recurs presentat pel cinc joves que van violar una noia de Madrid als Sanfermines del 2016 i que demanaven, bàsicament, la llibertat provisional mentre la sentència no és ferma, és a dir, mentre tenen possibilitat d’esperar una rebaixa de pena en un recurs. El tribunal va fer saber a la premsa que havia decidit això, que hi havia un vot particular i que el raonament de la resolució es faria públic el dia següent, és a dir, divendres. Això no és pas estrany: el Tribunal Constitucional, per exemple, ho fa sovint; explica que ha pres una decisió, en fa públic un resum per als mitjans i no fa pública la sentència fins uns dies després.

Però resulta que divendres al matí, abans que es fes pública la resolució, tots sabíem exactament què deia, ja que ho podíem llegir al diari d’extrema dreta La Razón. D’entrada, un excel·lent per als periodistes d’aquest diari madrileny. El que passa és que aquesta filtració va més enllà del saber fer dels companys del diari. Hi ha una connexió entre determinats polítics, determinats membres de la judicatura i determinats mitjans i, curiosament, aquesta connexió té a veure bàsicament amb els temes que defensa l’extrema dreta d’aquest país, situada, fora dels grupuscles més radicals, a l’ala més dretana del PP.

Arriba un punt en què no saps pas qui dicta els actes judicials, qui escriu els discursos als polítics i qui redacta les notícies. Primer els periodistes creen un estat d’opinió que fa més païble una decisió política o judicial? O els mitjans només les blanquegen? En tot cas, és molt curiós aquest triumvirat que, en el cas contra el sobiranisme català, ha comptat, a més, amb els mitjans teòricament progres del país com a convidats especials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia